sunnuntai 12. elokuuta 2018

Ei vielä (1993)


Tämän elokuvan tekoaikaan Akira Kurosawalla alkoi olla mittarissa jo päälle 80 vuotta, kaikenlaiset samuraiseikkailut alkoivat olla jo seikkailtu ja koti alkanut tuntua ohjaajasta huomattavasti ulkomaailmaa mielekkäämmältä paikalta tarinan tapahtumapaikaksi; tällä kertaa elokuvan genrekin on lähempänä perinteistä japanilaista "koti-komediaa". Elokuvan alkuperäinen nimi on ilmaisuna tuttu lasten piiloleikeistä, joissa toinen lapsista kysyy "joko saa tulla". Tässä tapauksessa "ei vielä" viittaa kuolemaan.
Ei vielä kertoo suositusta yliopiston professorista, joka päättää toisen maailmanpalon pommitusten jälkeen muuttaa pieneen majaan asumaan ja elättämään itseään kirjailijana. Vanhan miehen oppilaat perheineen seuraavat vanhaa opettajaansa myös tämän vanhemmille päiville auttamaan tätä arjen pienissä ongelmissa sekä juhlistamaan vuosittain tämän syntymäpäiviä.

Kaikki oleellinen taitaa tästä olla jo moneen kertaan sanottu, joten lisään omat ajatukseni tähän vain lyhyesti. Ei vielä on taatusti yksi pappautuneen Kurosawan tapahtumaköyhimmistä ja omalla tavallaan tylsimmistä elokuvista, jossa ei oikeasti tapahdu mitään kovin ihmeellistä monia tämän laulukohtauksia lukuun ottamatta. Tähän aikaan ohjaajalla ei oikeasti enää ollut voimia sen enempää kuin rahaakaan ryhtyä mihinkään suuren mittakaavan rämistelyihin, joten ainakaan Seitsemän samurain kaltaista toimintaviihdettä haikaileville tätä ei missäään nimessä voi alkaa suositella.
Toistaalta kyse on kuitenkin Kurosawasta. Periaatteessa Ei vielä on kuitenkin mukavan leppoisalla ja nostalgisella otteella kuvattu ja kerrottu melankolinen draama, jossa etenkin viimeisen kohtauksen lähes täysin sokeutuneen Kurosawan itsensä tekemien taustamaalausten katveessa nähtävä vanhan miehen nuoruudestaan näkemä haikea uni on lähes täydellinen epilogi koko miehen hienolle filmografialle.

Itse elokuvaa voin suositella vain kaikkein vannoutuneimmille Kurosawa-faneille, joiden on ehdottomasti nähtä kaikki ohjaajan elokuvat laadusta viis, mutta muulle keskivertoyleisölle tämän kanssa käy todennäköisesti aika armottoman pitkäksi ja nopeasti. Ei vielä ei todellakaan ole mikään maatamullistava mestariteos, mutta se päättää ohjaajansa uran kauniin positiivisella nuotilla.
Akira Kurosawa nukkui pois 88-vuotiaana Tokiossa 6. syyskuuta 1998.



Arvio: 3.5/5



MADADAYO, 1993 Japani
Tuotanto: Hiseo Kurosawa, Yuzy Irie, Yo Yamamoto
Ohjaus: Akira Kurosawa
Käsikirjoitus: Akira Kurosawa
Näyttelijät: 
Hisashi Igawa, Jôji Tokoro, Kyôko Kagawa, Tatsuo Matsumura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.