perjantai 30. joulukuuta 2016

Jingle All the Way 2 (2014)


Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, ne hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa. Näin tietää eräs lastenlaulu kertoa. Jingle all the way 2:n eli selkosuomeksi Isäni on Turbomies 2:n olemassaolo itsessään jaksaa ihmetyttää vähän isompaakin kulkijaa. Ensimmäisessä osassa Iso-Arska teki yhden uransa noloimmista rooleista perheenisänä, joka yrittää epätoivoisesti etsiä Jake ”Anakin Skywalker” Lloydin esittämälle pojalleen joululahjaksi Turbomies-lelua, koska joulu. Ensimmäinen osa on kädettömyydessään suorastaan legendaarista kuonaa, mutta kuitenkin tuotti ilmeisesti sen verran hyvät hynät ja saavutti jonkinlaisen kulttistatuksen, että joku ilmeisesti päätti rahastaa suoraan dvd:llä julkaistulla halpisjatkolla. Mitenkään muutoin ei tämän koko elokuvan olemassaoloa voi oikeastaan selittää, Arskan tai minkään muun ensimmäisen osan näyttelijän tai tarinan kanssa tällä ei ainakaan ole mitään tekemistä. Eikä kyllä minkään muunkaan.
Elokuvan päähenkilö on punaniskajuntti nimeltä Larry (Larry the Cable Guy). Larry on eronnut vaimostaan ja pallottelee parin tyttölapsen suhteen uuden rikkaan isäpuolen kanssa. Sitten joulu tulla tupsahtaa, ja päätetään, että lapsi saa viettää jouluna aikaa puoliksi sekä äitinsä että isänsä kanssa. Larry luonnollisesti haluaa järjestää tyttärelleen parhaan mahdollisen joulun ja hankkia tälle uuden puhuvan Harrison Bear -lelun, mutta lelupahasta ei luonnollisesti löydä ainoastakaan lelukaupasta, sillä joka pannahinen rohmuaa kaiken Larryn ja muiden vanhempien nenän edestä. Kuka on salaperäinen lelujen rohmuaja? Saako Larry ikinä hankittua lelua tyttärelleen?

Kuten sanoin, tarinalla ei oikeastaan ole mitään tekemistä minkään kanssa; kaikkein vähiten ensimmäisen Turbomiehen kanssa -jos siis pelkkää lelunmetsästystä ei huomioida. Tämä on mielestäni erittäin positiivinen asia, sillä en varsinaisesti pitänytkään ensimmäistä osaa minään dramaturgisena mestariteoksena. Pieni budjettikin on pitänyt huolen siitä, ettei tällaisen komedian pahimpia ylilyöntejä tai jenkkielokuville tyypillisiä turhia vauhtikohtauksia ole päässyt mukaan oikeastaan ollenkaan. Kaikkein selvin ero on ensimmäisen osan jäätävän nolottavan ”lopputaistelun” puuttuminen kokonaan sekä koko elokuvan varsinaisen opetuksen muuttaminen järkevämpään muotoon. Luit aivan oikein. Tämä elokuva on joiltain osin jopa ensimmäistä osaa parempi. Mitä ihmettä!?
Jos nolon lopputaistelun puuttuminen tuntuu hyvältä, niin kyllä tuntuu myös ensimmäistä osaa piinanneen Sinbadin esittämän hävettävän ärsyttävän suunsoittajan puuttuminen koko elokuvasta. Toista edes etäisesti yhtä ärsyttävää hahmoa ei tässä elokuvassa onneksi nähdä, vaikka näyttelijäntyö välillä vähän puista onkin. Larry itsessään on varsin sympaattinen hahmo, mielestäni tällaiseen rooliin huomattavasti sopivampi ja maanläheisempi kuin joku Muskeli-Ahnuld. Ihmeellistä kyllä elokuvan hölmöhkö huumorikin jaksoi toisinaan hymyilyttää enemmän kuin yksikään vuosikausiin katsomistani uutuuskomedioista, mutta sillä sarallahan rima ei ole kauhean korkealla. Harvoista hauskista kohtauksista ylivoimaisesti hersyvintä kamaa mielestäni on se, jossa Larry tappelee isäpuolen kanssa puhuvia pehmoleluja täynnä olevassa varastossa ja kaikki pehmolelut alkavat toinen toisensa jälkeen puhua pälättää ja ulisemaan sitä mukaa kun iskuja satelee. Jostain syystä tuo kyseinen kohtaus hymyilytti erityisen paljon, enemmän kuin yksikään ensimmäisen elokuvan läppä.

Ihmeiden aika ei todellakaan ole ohi. Jingle all the way 2 on oikeastaan ihan hyvä elokuva, mielestäni kaikessa maanläheisyydessään ja vaatimattomuudessaan valovuosia parempi kuin se tuhnu ensimmäinen osa. Jostain syystä tämä ei ole saanut kovinkaan paljoa huomiota ja ne harvatkin näkemäni arvostelut ovat olleet äärimmäisen surkeita. En tiedä minkälaisia ihmisiä arvostelujen takana on tai mihin Citizen Kaneen tai Kummisetiin tätä elokuvaa on koetettu verrata, mutta ainakin suhteutettuna siihen alkuperäiseen poronjätökseen tämä on omasta mielestäni vähintäänkin ok ja katsottavissa. Milloinkohan ne tekevät jatko-osan Juniorille?


JINGLE ALL THE WAY 2, 2014 USA
Tuotanto: Alan C. Blomquist, Michael J. Luisi, Vicki Sotheran, J. P. Williams
Ohjaus: Alex Zamm
Käsikirjoitus: Alex Zamm, Stephen Mazur, William Robertson
Näyttelijät: Brian Stepanek, Kirsten Robek, Larry the Cable Guy, Santino Marella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.