maanantai 13. joulukuuta 2021

Santa Inc. (2021)

Sosiaalisen median viisaat tietävät kertoa muuan ilmestymisvuotensa puhutuimmista uusista animaatiosta saaneen neitseellisesti ensi-iltansa HBO Maxilla joulukuun toisena päivänä vuonna 2021 jälkeen herramme Jeesuksen lihaksi tulon. Santa Inc. herätti jo trailerillaan niin voimakkaita reaktioita, etteivät jumalaisella auktoriteetilla siunattujen videopalveluiden moderaattoritkaan mahtaneet mitään kansan syvien rivien hurmoksen edessä. Valtavirtamedian kriitikot eivät välttämättä ilkeä edes kajota Santa Inc.:iin, viimeisimpänä käänteenä on huhuttu jopa koko sarjan vetämisestä kansainvälisestä levityksestä...

Mikäli Santa Inc.:in nimi ei yksin riitä antamaan kuvaa Sausage Partyn ja Robot Chickenin tekijöiden yhteistyön hedelmän sisällöstä, niin idea sarjassa on yksinkertaisuudessaan seuraava: kyseessä on stop motionilla toteutettu parodia kaikista klassisista jouluspesiaaleista, mutta tällä kertaa joulupukin paja onkin kuvattu stereotyyppisenä pystyyn kuolleena korporaationa, jossa oikealla osaamisella ei ole minkäänlaista arvoa, vaan kaikki oikeasti merkittävät virat jaetaan pitkälti pärstäkertoimen ja pippelin pituuden perusteella. Pyhä Nikolaus itse on tässä tarinassa Seth Rogenin sympaattisella äänellä höhöttävä lihava ja tyhmä valkoinen mies, tämän vetojuhtina toimivat porot mustia ja suippokorvaiset apurit juutalaisia.

Mikäli Luoja suo ja Buddha on armollinen, pääsee lukija ehkä myös itse vielä joskus todistamaan Santa Inc.:in ihmettä vaikkapa katsastamalla sen ensimmäisen jakson. Santa Inc.:illä on mittaa kahdeksan parikymmenminuuttisen episodin edestä, mutta jo ensimmäisen viiden kuluessa katsojan päähän taotaan sellainen määrä puhdasta tylsyyttä, että usko korkeampien voimien olemassaoloon on vähäisemmästäkin koetuksella. Vaikka tätä sarjaa esimerkiksi markkinoidaankin nimenomaan aikuisille, on sen ote todellisuudessa lapsellisempaa kuin useimmissa imeväisille suunnatuissa piirretyissä; klassinen merkki tekijöiden itsensä henkisestä keskenkasvuisuudesta löytyy jo dialogista itsestään, jossa kiroillaan ylenpalttisesti kuin teini-ikäisten chattipalstalla. Ilmeisesti käsikirjoitustiimi kuvitteli pelkän sattumanvaraisten törkeyksien huutelemisen olevan parasta huumoria maailmassa.

Mikäli kykenit katsomaan ensimmäisen episodin kakistelematta läpi, olet ollut tuhma tai haluat muuten vain rankaista itseäsi vähän lisää, et vielä ole onneksi edes nähnyt mitään. Santa Inc.:issä on ainakin periaatteessa ihan yksi yhtenäinen juonensakin, mutta todellisuudessa kukin jakso koostuu lähinnä kohtuuttoman ilkeämielisestä ja mahdollisimman loukkaavaksi tarkoitetusta kavalkadista erilaisia kohtauksia, joilla ei välttämättä ole toistensa kanssa mitään merkityksellistä tekemistä: toistuvana "vitsinä" jokainen sarjan mies esimerkiksi on juoppo, raiskari, stalkkeri tai muuten häiriintynyt pervertikko, naiset sikailevat ja huorittelevat toisiaan, joulupukin porot vetävät metamfetamiinia ja päähenkilön äidillä on iso "puska", jota myös vuolaasti katsojalle esitellään. Edellisistä hutilyönneistä ainoastaan "piriporo" oli sanaleikkinä hauska, joskin vain tahattomasti.

Seth Greenin studion hanskaama animaatio itsessään oli ainakin teoriassa ilo silmälle, sillä vanhan hyvän ajan stop motionia näkee nykyään enää valitettavan harvoin. Ongelmaksi koin, ettei hienoa tekniikkaa ole juuri osattu tai haluttu hyödyntää jotain aivan perusjuttuja pidemmälle, vaan suurimman osan ajasta hahmot yksinkertaisesti pönöttävät paikallaan suoltaen ala-arvoista kiroiluun sekä kyrpä- ja pillujuttuihin keskittyvää dialogiaan varsinaisen toiminnan sijaan. Edes paavi Brutus I Leffatykkiläinen ei voi julistaa Santa Inc.:in animaatiota rehellisin mielin pannaan, mutta sen tekijät menivät mielestäni lepsuilemaan siinä määrin, ettei Pyhän Isän suomaa pelastustakaan ole näille tarjolla kuin enintään aneita vastaan.

Mutta se juoni... niin... Santa Inc.:in päähenkilö on naispuolinen pikku apulainen, joka haluaisi viimein rikkoa lasikaton ja nousta firman johtoon, mutta naisia ja vähemmistöjä sortavat rakenteet ja niin poispäin. Toisin sanoen kyseessä on jälleen aikamme typerryttävä valtavirran Hollywood-pökäle, jonka ensisijainen tarkoitus on saarnata tyhmälle yleisölle Beverly Hillsin tekopyhien hipstereiden poliittista sanomaa varsinaisen laadukkaan huumorin sijaan. Kaikki muu tällaisessa teoksessa onkin sitten toissijaista, ja kaikenlainen vähäinenkin järjellinen sisältö on muovattu kuin karikatyyriksi tällaisen sanoman edellyttämästä mustavalkoisen keskenkasvuisesta ja yliyksinkertaistetusta maailmankuvasta. En henkilökohtaisesti ihmettele yhtään, että näinkin moni alkaa olla jo saanut tarpeekseen tällaisesta "viihteestä".

Valkoiseksi kidutukseksi kutsutaan "tehostettua kuulustelumetodia", jossa uhri suljetaan vitivalkoiseen aistiärsykkeistä eristettyyn huoneeseen. Jo muutaman tunnin kuluessa kidutettavan todellisuudentaju alkaa hämärtyä ja alitajunta poltella kuin helvetissä. Riippumatta siitä, onko Santa Inc.:in poliittinen sanoma lukijan mieleen tai ei, antanee sisällöltään näin hedelmättömän, kuolettava tylsän ja kaikenlaisesta viihteestä tyhjän sarjan katsominen alusta loppuun pienen välähdyksen verran näkymää valkoisen kidutuksen uhrin kärsimyksistä. Santa Inc.:in tapittaminen on kuin tuijottaisi mustaan aukkoon ja tuntisi lopun elämänsä kuluvan sekunti sekunnilta täysin hukkaan. Kun kahdeksan piinaavan kädetöntä jaksoa on joskus tullut katsottua, voi vain kysyä itseltään epäuskoisena ja päätään pyöritellen, mihin sitä tulikaan taas elämästään peruuttamattomasti hukattua melkein nelisen tuntia ja miksi.


Arvio: 0.5/5


SANTA INC., 2021 USA
Ohjaus: 
Harry Chaskin
Käsikirjoitus: 
Alexandra Rushfield , Andrew Gurland, Dave King, Guy Endore-Kaiser, Lisa Goldberg, Paul Rust, Rachna Fruchbom, Rochée Jeffrey, Ryan Shiraki
Näyttelijät: 
Craig Robinson, Gabourey Sidibe, Leslie Grossman, Maria Bamford, Nicholas Braun, Sarah Silverman, Seth Rogen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.