torstai 30. joulukuuta 2021

Wild West C.O.W.-Boys of Moo Mesa (1992-1993)

 

Internetin yleistymisen avartamasta maailmasta löytyy nykyisin tavallisen kadunmiehenkin tarpeisiin jos jonkinlaista hienoa ja älyllistä harrastusta: pelkästään äärettömyyksiin asti kasvaneet itseopiskelumahdollisuudet ovat avanneet valmiisiin helppoihin ratkaisuihin tottuneille ovet mitä luovimpiin ja stimuloivimpiin taiteellisiin elämyksiin, joita voi paitsi itse nähdä ja kokea, mutta joita pystyy myös tuottamaan maailmaan itse. Kaiken inhimillisen käsityskyvyn mukaan sisällöllisesti laadukasta järjellistä kulttuuritarjontaa luulisi olevan nykyisin enemmän kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa.

Toisaalta eihän kukaan halua syödä päivittäin hienoissa ravintoloissakaan, vaan aina välillä miehen mieli kaipaa vanhan hyvän ajan syntisen likaista hampurilaista rasvaa tihkuvilla ranskalaisilla ja sepelvaltimoita kurittavalla kolesterolipommikastikkeella. Kulttuurikielelle käännettynä hienoimmankin taiteen rinnalle tarvitaan aina välillä jotain niin käsittämättömän typerää, että karski ja karvainen aikuinen mieskin kokee vaihteeksi elävänsä. Tällaista tarkoitusta varten on onneksi olemassa C.O.W.-Boys of Moo Mesan kaltaisia hölmöjä ysäripiirrettyjä, joilla tuskin muuta tarkoitusta onkaan kuin toimia henkisenä pikaruokana.

Alkuperäisen Turtles-sarjakuvan tekijänä tunnetun Ryan Brownin western-konseptin tärkeintä esikuvaa tuskin tarvitseekaan jäädä mielessään kauaksi uumoilemaan, sillä miehen edellisen työn tavoin Moo Mesakin käynnistyy eläinten mutatoitumisesta antropomorfisiksi muodoiksi itsestään. Kyseiset mutanttilehmät, -vuohet ja -hevoset muodostivat sittemmin Cow Towniksi ristityn korruption ja epäoikeudenmukaisuuden riivaaman pienen villin lännen kaupungin, jonka oikeutta jakavat optimistisen Moo Montanan, koomisen Cowlorado Kid ja hiljaisen Dakota Duden muodostama kirjaimellinen lehmipoikakolmikko.

Wild West C.O.W.-Boys of Moo Mesa onkin ytimeltään mitä tyypillisin 90-luvun alun höveli Turtles-klooni, jossa kuitenkin on vilpitöntä persoonallisuutta enemmän kuin useimmissa kilpailijoissaan yhteensä: western-teema kantrimusiikkeineen itsessään on hauskaa vaihtelua perinteiseen ninjailuun ja avaruussotiin, mutta suurin osa kaikista hahmojen ja paikkojen nimistäkin koostuu pöhköistä sanaleikeistä sekä puujalkavitseistä. Yhtenä sarjan toistuvana kestovitsinä antropomorfisten eläinten maailmassa tavallisia nelijalkaisia kuitenkin käytetään entiseen tapaan karjana; televisiosensuurin vuoksi hahmojen aseista lentävät luoditkin on korvattu noppien kaltaisilla vähemmän vakavilla "panoksilla".

Kriittisempi ääni voisi toisaalta erikseen korostaa, miten Moo Mesassa ei todellisuudessa ole uskomattoman hassun perusideansa lisäksi oikeasti mitään kauhean kiinnostavaa juonellisesti eikä sen animaation tasokaan välttämättä ole aina kovinkaan kummoinen, onhan lopputuote kuitenkin alusta asti ensisijaisesti luotu oheistuotemyyntejä silmällä pitäen. Itselleni Moo Mesan perimmäinen logiikka itsessään onkin niin viattoman surrealistisella tavalla viehättävää, etten jaksa moisista edes välittää. Tarkoitushan olikin nimenomaan nauttia mahdollisimman kolesterolipitoista viihdettä – ja sitähän tämä sarja tarjoaa enemmän kuin laki sallii!

Rehellisyyden nimissä Moo Mesan yleinen tasokaan ei ole aivan niin yksiulotteisen muikea kuin voisi luulla, olihan sarjan kahteen kauteen yltänyt tuotanto jaettu kahden eri studion kesken, joista toinen oli jo hyvän aikaa menossa nurin ennen lännenseikkailun alkuakaan. Etenkin toisella kaudella heittelevästä tasostaan huolimatta hauska ja muistettava konsepti yhdistettynä harvinaisen pidettäviin hahmoin yksin riittävät kantamaan Moo Mesaa harteillaan sitkeän ajattomaan kulttistatukseen asti. Vuosikymmeniä sitten lakkautetun sarjan hahmot ovat jopa tehneet pieniä cameoita myöhemmissä Turtles-inkarnaatioissa.


Arvio: 4/5


WILD WEST C.O.W.-BOYS OF MOO MESA, 1992-1993 USA
Ohjaus:
Bill Knoll, Daniel de la Vega, Jeff Hall, Lin Larson, Richard Collad
Käsikirjoitus:
Bob Carrau, Buzz Dixon, Cliff Roberts, Cliff Ruby, David Benavente, Elana Lesser, Francis Moss, Jack Enyart, Marilyn Webber, Mark Jones, Mark Seidenberg, Michael J. Benavente, Rich Fogel, Ryan Brown, Ted Pedersen, Tony Marino
Näyttelijät:
Charity James, Danny Mann, Jeff Bennett, Jim Cummings, Joe Piscopo, Kay Lenz, Michael Greer, Michael Horse, Pat Fraley, Troy Davidson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.