tiistai 14. joulukuuta 2021

Redo of Healer: 1. tuotantokausi (2021)


*Varoitus! Seuraava arvostelu saattaa sisältää rumaa kieltä ja viittauksia ikäviin asioihin. Jos maailman ja ihmiskunnan pahuus ahdistavat, mieli on musta, kissa kuoli ja päivä on muutenkin harmaa ja iloton, kannattaa ehkä lukea jotain muuta.*

Mikäli lukija on tullut nimeksikään seuranneeksi vuoden 2021 animeuutuuksia sekä niistä käytyä keskustelua internetin ihmeellisessä maailmassa, lienee tämän korviin kantautunut karua kertomaa myös eräästä ilmestymisvuotensa pahamaineisimmista tuotolsista, jota kriitikot niin ammatti- kuin amatööripiireissäkin kauhistelivat ja haukkuivat kilvan kuumimpaan sesonkiaikaan sosiaalisen median alustoilla. Redo of Healerista ei juuri positiivista sanaa liene meidän pallonpuoliskollamme lausutun, mutta juuri sen kohtaama liioiteltu kohu takasi sille tietyissä piireissä omanlaisensa kielletyn hedelmän aseman ihan puhtaassa piruilumielessäkin.

Redo of Healerin tarina sijoittuu stereotyyppiseen taianomaiseen fantasiamaailmaan, jossa ihmiskunta käy loputonta sotaansa petomiehiä ja näiden demonista kuningasta vastaan. Karvattomain apinain etujoukon muodostavat "sankareiksi" kutsuttu ylivertaisista sotureista koostuva eliittijoukko, jonka moraalinen selkäranka on todellisuudessa kaikkea muuta jalo ja velvollisuudentuntoinen. Sankareiden ryhmän hierarkiassa eläinten alapuolella oleva seksiorjaksi alistettu parantaja Keyaru saa ensimmäisessä episodissa käsiinsä mahtavan taikakalun, jolla tämä pystyy palaamaan ajassa tarinansa alkuun.

Kauan sitten Keyaru oli aivan tavallinen fantasiamaailmassa asuva teini, joka valittiin parantajaksi sankareiden eliittijoukkoihin. Koska parantaja päätyy kokemaan myös parannettavan kauhun ja tuskan, nuori Keyaru päätyi ennen pitkään kieltäytymään kunniasta ja siten lajinsa valioiden huumaamaksi seksiorjaksi. Uudessa todellisuudessa Keyaru on kuitenkin varautunut sankareiden temppuihin: ensitöikseen riivattu antisankari kiduttaa ja raiskaa vihaamansa satuprinsessan sekä aivopesee tämän omaksi orjakseen, eikä muille sankareille ole jatkossa luvassa ruusuisempaa kohtaloa...

Tarvitseeko tässä erikseen edes selvitellä, miksi Redo of Healer on länsimaissa niin kohuttu? Kyseessä on siis eksploitaation puolelle kallistuvaa pehmohentaita, jonka temppukavalkadiin kuuluu myös seksuaalisen väkivallan ja häijyn alistamisen kuvaaminen. Vitsi tosin on siinä, että näitä kahta nähdään ehkä yhdessä tai kahdessa jaksossa varsinaisen tarinan keskittyessä kliseiseen tusinafantasiaan kostojuonella ja teiniyleisöllekin sopivalla jynkyllä silattuna. Keyarun siemenneste väitetysti nostaa muiden hahmojen voimatasoja, joten kommervenkista on saatu kätevä tekosyy heittää episodi toisensa jälkeen hävytöntä fanserviceä katsojan naamalle.

Rehellisyyden nimissä pidin äärimmäisen paljon rankasta shokkialusta: satumaailman prinsessan tuhossa on todella eeppistä kohtalon ironiaa, jota tapaa lähinnä parhaimmissa historiallisissa kertomuksissa. Sähäkän alun jälkeen tarina kuitenkin lässähtää nopeasti kaavamaiseksi fantasiasähellykseksi, jossa päähenkilölle keksitään ja unohdetaan uusia temppuja lähes jokaisessa jaksossa sellaiseen tahtiin, että Light Yagamin hienostunutta persoonaa tulee nopeasti ikävä. Koska sarja eteni alkuperäissarjakuvaansa rivakammalla otteella, on materiaalin ehtyessä loppupään jaksoihin eksynyt tarpeetonta filleriäkin.

Redo of Healeriä ei oikeasti voikaan luonnehtia kovinkaan onnistuneeksi animesovitukseksi, mutta omasta mielestäni internetissä mölyävät itseriittoiset animekriitikotkaan eivät ole sen kohdalla olleet täysin rehellisiä parjauksissaan. Tuntuu vähän epäreilulta koettaa antaa kokonaiselle sarjalle lopullista tuomiota yhden tuotantokauden perusteella varsinaisen tarinan ollessa vasta aivan alkutekijöissään, mutta moni tuntuu menneen tässäkin täysin yli jätettyään ensimmäisen kaudenkin kesken vain yhden tai kahden episodin jälkeen. Näiden näyttöjen perusteella taidan itse kuitenkin jatkaa Keyarun kaamean kostoreissun seuraamista lähinnä sen alkuperäisessä muodossa vähintäänkin silkasta uteliaisuudesta: tiedä vaikka pöljän fantasiaseikkailun taso lähtisikin loppua kohden paranemaan päin.


Arvio: 2/5


KAIFUKU JUTSUSHI NO YARINAOSHI, 2021 Japani
Ohjaus: 
Takuya Asaoka
Käsikirjoitus: 
Kazuyuki Fudeyasu, Rui Tsukiyo
Näyttelijät: 
Ayano Shibuya, Mami Fujita, Shizuka Ishigami, Tetsu Inada, Yuya Hozumi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.