perjantai 19. toukokuuta 2017

Serial Experiments: Lain (1998)


Tässäpä onkin sellainen klassikkosarja, joka jokaisen avantgardea ja outoilua rakastavan laatutietoisen animen ystävän kuuluisi nähdä vähintäänkin parikymmentä kertaa eläessään. Ei pelkästään siksi, että kyseessä on yksi parhaista, omalaatuisimmista ja merkittävimmistä genren taideteoksista, vaan myös… öhh… selitän vähän myöhemmin. Toisin kuin monen muun laatusarjan kohdalla, tämä on julkaistu meilläkin aikaa sitten boksina suomitekstityksellä ja sitä löytää edelleen helposti melkein mistä tahansa alan puljusta ja divarista. Hakekaa omanne pois. Jo tänään!

Serial Experiments Lain on siitä erikoinen sarja, ettei sillä oikeastaan ole minkäänlaista lineaarisesti etenevää tarinaa, vaan sen kukin jakso on lähinnä fragmentoitunut läjä erilaisia yksityiskohtia, hallusinaatioita, dialoginpätkiä ja muuta sekalaista informaatiota, joista jaksojen tai ”kerrosten” kerääntyessä alkaa pikkuhiljaa hahmottua suurempi tarinankaltainen kokonaisuus. Mitään ei varsinaisesti missään kohtaa selitetä auki, joten päävastuu koko jutun ymmärtämisestä jätetään katsojan omien hoksottimien varaan. Poikkeuksellisen kerronnan vuoksi useat olennaiset yksityiskohdat ja tärkeät yhteydet jäävät todennäköisesti kertakatselulla huomaamatta - siksi sarja vaatiikin selkiytyäkseen useamman katselukierroksen. Mysteerijuonta ei kauheasti selitellä auki edes lopussa, mutta se on välttämätöntä nähtävää koko kuvion aukenemisen kannalta.
Tämän sarjan tarinaa on ”vähän” vaikeaa lyhyesti selostaa lyhykäisesti, mutta yritän tiivistää tähän olennaisen. Serial Experiments Lainin päähenkilö on teini-ikäinen lukiotyttö Lain Iwakura, joka sarjan aikana alkaa yhä enemmän uppoutua sikäläisen internetin eli Wiredin kiemuroihin ja eristäytyä muusta maailmasta. Sarjan tarina alkaa, kun teini-ikäinen tyttö tekee itsemurhan ja alkaa kuolemansa jälkeen lähetellä vanhoille luokkatovereilleen - myös Lainille - sähköpostia, jossa kehuu vain hylänneen fyysisen maailman ja elävänsä aineettomana Wiredin kyberavaruudessa Jumalan kanssa.

Serial Experiments Lainin tarinassa sekoitellaan mutkattomasti kaikenlaisia aineksia kyberpunkista, teologiasta, erilaisista filosofioista, salaliittoteorioita, ufologiaa, parapsykologiaa ja kaikkea muuta kivaa. Keskeisiä teemoja sarjassa ovat ainakin yksinäisyys, hulluus sekä informaatiovirran seassa hämärtyvät minuus ja todellisuudentaju, joidenkin tulkintojen mukaan kyseessä on yksinkertaisesti tarina aikuistumisesta. Tämä on vielä kaiken lisäksi psykologista kauhua ja tässä kutkutellaan paljon klaustrofobian ja paranoian tuntemuksia, joten mikään ihan helppo ja yksinkertainen sarja tämä ei ole. Kyseessä ei kuitenkaan ole sarja sattumanvaraista tajunnanvirtaa, vaan kaiken hämäryyden alta pitäisi paljastua ihan oikea johdonmukainen tarinakin.
Omista lukuisista katselukerroistani ensimmäisellä häiritsi erityisen paljon vähän suttuinen animaatio ja hämmentävä hahmojen design, mutta nykyään vähintään tusinan kierroksen jälkeen niitä pitää jo elimellisenä osana sarjan tyyliä, samoin kuin tiheään nähtäviä pitkiä täysin hiljaisia kohtauksia ja jatkuvasti vaihtelevaa visuaalista tyyliä. Oikeastaan en enää edes keksi, mitä tästä voisi poistaa tai muuttaa timanttista kokonaisuutta tärvelemättä. Serial Experiment Lainilla on pituuttakin vain 13 jaksoa eli tällaiseksi hämärän häröileväksi sarjaksi juuri sopivan vähän, eikä siihenkään vähään ole eksynyt ainuttakaan turhaa filleriä tai kehnompaa jaksoa.

Tämä taitaa olla niitä sarjoja, joista kannattaa kertoa mahdollisimman vähän etukäteen ja jättää mahdollisimman paljon lukijalle itselleen katseltavaksi ja pähkäiltäväksi. Serial Experiments Lain on ihastuttavan enigmaattinen mysteeri, jonka hauskuus ja hienous perustuu pitkälti sen monimutkaisten ja vaikeaselkoisten juonikuvioiden sekä hämärääkin hämärämmän filosofian setvimiselle. Ennen kuin etsitte tämän sarjan aivoituksille muiden selityksiä tai tulkintoja, katsokaa sarja mieluusti muutamaan kertaan läpi ja tehkää kukin omat tulkintanne. Suositteluni.


Arvio: 5/5

SHIRIARU EKUSUPERIMENTSU REIN 1998, Japani
Tuotanto: Shojiro Abe, Yasujuki Ueada
Ohjaus: Ryutaro Nakamura
Käsikirjoitus: Chiaki Konaka
Näyttelijät: 
Ayako Kawasumi, Kaori Shimizu, Rei Igarashi, Ryûnosuke Ôbayashi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.