tiistai 9. toukokuuta 2017

Bubblegum Crash (1991)


Olen tainnut jo aivan liian moneen otteeseen ja täysin kritiikittä jaksanut hehkuttaa yhtä suosikkianimeani Bubblegum Crisisiä, kaikilla mahdollisilla kasarikliseillä ja reippaan tykittävällä kasarisoundtrackilla kyllästettyä kyberpunk-musikaalia, mutta hyvää kannattaakin aina mainostaa. Loppujen lopuksi kahdeksan huikean episodin jälkeen pettyneet fanit jätettiin nuolemaan näppejään sarjan katkettua tekijänoikeuskiistojen takia eikä tarina varsinaisesti päässyt edes kunnolla alkuun tyydyttävästä lopetuksesta nyt puhumattakaan. Vahinko pyrittiin ainakin osittain korvaamaan osin alkuperäisen kokoonpanon voimin tällä vain reilun vuoden alkuperäisen jälkeen tehdyllä jatko-osalla, jossa alkuperäisen sarjan suunniteltu loppu on tiivistetty kattavasti kolmeen kolmen vartin pituiseen episodiin.
Alkuperäinen sarja sijoittui vuoteen 2032 ja korporaatioiden hallitsemaan Megatokioon, jossa AD Police ja neljän nuoren naisen muodostama palkkionmetsästäjäryhmä Knight Sabers metsästävät boomereiksi kutsuttuja karanneita androideja. Bubblegum Crash sijoittuu muutaman vuoden alkuperäissarjan jälkeiseen aikaan, jolloin boomereista on yllättäen tullut arkipäiväinen ja hyväksytty osa yhteiskuntaa eikä Knight Sabersille ole ollut enää aikoihin tarvetta. Megatokiota riepotteleva salaperäinen rikossarja kuitenkin pakottaa Knight Sabersit palaamaan takaisin kuvioihin ja lopulta mittelöön salaperäisen mastermindin kanssa.

Jos Bubblegum Crash jossain suhteessa kompastelee oikein kunnolla, niin tarinan jatkuvuuden suhteen sittenkin. Alkuperäisen jälkeistä androidien yhtäkkistä hyväksymistä ei esimerkiksi avata missään kohtaa sen enempää kuin androiditekniikan silminnähtävää radikaalia muuttumistakaan. Alkuperäisessä sarjassa androideja rakensi tarinan keskiössä komeillut Genom-korporaatio ja Knight Sabereista Priss ystävystyi kahden androidin kanssa, mutta nyt Genom onkin yhtäkkiä kadonnut ja Priss unohtanut ystävänsä. Kinuko Oomori, Prissin alkuperäinen ääninäyttelijä ja soundtrackin tulkitsija kieltäytyi palaamasta rooliin ja hahmo ei siksi kuulosta alkuunkaan samalta kuin alkuperäisessä. Lisäksi tässä nähdään yksi alkuperäisestä sarjasta tuttu hahmo, joka selvästi kuoli ja räjähti atomeiksi aiemmin Bubblegum Crisisissä!
Positiivisena puolena sanottakoon, että vaikka tarina tökkiikin jatkuvuudessa, niin se kuitenkin on oikein hienosti rakennettu sekä tiivis ja lopussa Crashin erilaiset juonenpätkät sidotaan kuin sidotaankin nätisti yhteen ja avoimet kysymykset saavat vastauksensa. Sarja vieläpä näyttää lähes täsmälleen samalta kuin alkuperäinen, joten sen suhteen ei pitäisi olla ongelmaa. Musiikkipuolella Kinuko Oomorin puuttuessa myös soundtrack jää aikaisempaa vajaammaksi, vaikka musiikkivideomaisuus onkin pyritty säilyttämään joiltain osin. Ehkä paras yksittäinen kappale koko minisarjassa on alkuperäisestä tutun nättiäänisen Akiko Hiramatson tulkitsema alkutunnari, jonka muikea videokin on kuin suoraan alkuperäisestä

Bubblegum Crash ei todellakaan ole mikään animen ja kyberpunkin suuri mestariteos, mutta kaikenlaisista isoista ja pienistä ongelmistaan huolimatta kyseessä on kuitenkin oikein nautittava jatko-osa ja mukiinmenevä päätös alkuperäiselle klassikkosarjalle. Ei tämä oikeasti yllä likimainkaan Bubblegum Crisisisin mahtavuuden asteille, mutta olisi tämä voinut olla jotain paljon pahempaakin, tyyliin mallia AD Police.

BABURUGAMU KURASSHU! 1991, Japani
Tuotanto: -
Ohjaus: 
Hiroshi Ishiodori, Hiroyuki Fukushima
Käsikirjoitus: 
Emu Arii, Toshimichi Suzuki
Näyttelijät: 
Akiko Hiramatsu, Kazuyuki Sogabe, Kenyuu Horiuchi, Michie Tomizawa, Nozomu Sasaki, Ryoko Tachikawa, Toshio Furukawa, Yoshiko Sakakibara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.