perjantai 2. helmikuuta 2018

Raggedy Ann & Andy: A Musical Adventure (1977)


70-luku iskee jälleen unohdetun animaation voimin.
Raggedy Ann & Andy: A Musical Adventure perustuu samannimisten räsynukkehahmojen seikkailujen ympärillä pyöriviin lastenkirjoihin, jotka olivat Amerikoissa yhteen aikaan astetta isompikin hitti. Elokuva itse on yksi monista projekteista, joita Richard Williams tiimeineen otti vastaan rahoittaakseen megalomaanista The Thief and the Cobbler: The Recobbled Cutia, joka ei loppujen lopuksi valmistunut koskaan. Oikeastaan Raggedy Ann & Andylle ei käynyt juuri paremmin, sillä tämän tekoaikaan animaatio oli poissa muodista eikä tämä onnistunut saamaan ollenkaan kunnollista teatterilevitystä.
Lelumusikaalin tarina alkaa lapsen makuuhuoneesta, jossa lelut havahtuvat huomaamaan uuden tulokkaan saapuneen lelulaatikkoon. Kyseinen lelu on Babette, hemaisevan kaunis ranskalainen nukke, joka heti ensitöikseen päätyy merirosvokapteenin kidnappaamaksi ja Annin sekä Andyn on lähdettävä yhdessä pelastusreissulle. Toy Story 2, anyone?
Olen jostain lukenut, että Raggedy Annin & Andyn alkuperäinen ohjaaja sattui kuolemaan ennen kuin itse elokuvaa päästiin aloittamaankaan ja Richard Williams joutui tiimeineen joutui improvisoimaan suurimman osan leffasta itse. Oikeastaan edellinen selittääkin todella paljon, sillä koko musikaalin pääpaino tuntuu olevan harvinaisen nätissä, paikoin jopa aikansa Disney-leffoja haastavassa animaatiossa. Tästä voi jopa bongata muutama ideaa, joita kierrätettiin edelleen The Thief and the Cobblerissa sekä viittauksia vanhoihin Disney-lyhäreihin. Jälkimmäinen syystä, että tätä oli animoimassa myös Art Babbitt, joka aikoinaan työskenteli myös Disneyn leivissä.

"Paavo Väyrynen, oletan?"
Harmittavampana puolena tämä jäi niukasti kesken tuotantoon varatun budjetin huvettua ja deadlinen tultua vastaan ennen aikojaan. Käytännössä tämä tarkoittaa muutamia kokonaan värittämättä jääneitä mustavalkoisia sekä täysin taustattomia kohtauksia etenkin jälkimmäisessä puolikkaassa. Richard Williamsin äärimmäisen kunnianhimon ja perfektionismin tuntien tämä tuskin onkaan yllätys.
Juonesta ei paljoa sanottavaa ole, sillä sitä ei käytännössä ole ollenkaan ja sekin vähä etenee lähinnä epämääräisesti madellen musikaalinumerosta toiseen. Homma on parhaimmillaan niin tahmaista, ettei mikään tunnu etenevän mihinkään moneen kymmeneen minuuttiin vaan laulu seuraa holtittomasti toistaan vailla selkeää fokusta tai päämäärää. Onneksi nekin veisut ovat sentään enimmäkseen siedettäviä, ääninäyttelijät suhteellisen onnistuneita ja kaikenlaista hilpeää happoilua on aina hauska seurata, joten ei tätä nyt täysin epäonnistuneenakaan voi pitää.
Kai tämä loppujen lopuksi käy kerran katsottavana valitettavan unohdettavana piirrettynä musikaalina ja näppäränä näytteenä näiden tekijöiden taidoista animaattoreina, mutta tarinamielessä tästä ei juuri saa mitään irti. Pienellä varauksella Raggedy Ann & Andya voinee suositella alkuperäisten kirjojen ja Richard Williamsin vannoutuneimmille faneille, mutta muille tästä tuskin juuri iloa onkaan.


Arvio: 2.5/5


RAGGEDY ANN & ANDY: A MUSICAL ADVENTURE, 1977 USA
Tuotanto: Richard Horner, Stanley Sills
Ohjaus:
Richard Williams
Käsikirjoitus: 
Johnny Gruelle, Max Wilk, Patricia Thackray
Näyttelijät: 
Alan Sues, Arnold Stang, Claire Williams, Didi Conn, Fred Stuthman, George S. Irving, Joe Silver, Mark Baker, Marty Brill, Niki Flacks

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.