sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Devilman (1987)


Koska katsoin ja arvostelin juuri äskettäin Masaaki Yuasan uuden näkemyksen Devilmanin tarinasta, katson velvollisuudekseni käydä läpi myös tämän suoraan kasetilla julkaistun kasariversion, johon moni tuntuu sitä uutta kovasti vertailevan.
Tarina tässä vastaa käytännössä uuden sarjan 2-3 ensimmäistä jaksoa. Akira on nössö pupupoika ja itkupilli, joka joutuu alussa pirun riivaamaksi ja muuttuu Devilmaniksi, joka on puoliksi sielunvihollinen ja puoliksi ihminen. Yhdessä ystävänsä Ryon kanssa Vihtahousumies sitten taistelee maailmaa riivaavia demoneita vastaan.
Isoin ongelma tässä versiossa käytännössä jo paperilla on sen lyhyys. Kasari-Devilman kun sattuu olemaan vain kahden osan pituinen raakile, tästä on ihan suosiolla jätetty kaikenlainen tarinallinen osuus pois ja keskitytty lähes pelkästään mättämiseen. Siinä käytännössä onkin koko juttu pähkinänkuoressa: Vihtahousu-Akira vetää pahiksia turpaan ja se siitä.
Ärsyttävänä puolena tämän tekijöillä on ollut samalla paha taipumus vetää kaikenlaisia juttuja hihastaan milloin sattuu. Ensimmäisessä osassa ei esimerkiksi nähdä Devilmania kuin pieksemässä pahiksia vähän nyrkkisillään kun seuraavassa jaksossa hemmo osaakin jo ampua laaseria ja yhtäkkiä lentääkin. Mistäköhän nämäkin supervoimat näin yhtäkkiä taas tupsahtivat?


Aidosti viihdyttävintä ainesta Devilmanissa on sen LEGENDAARISEN karmaisevat englanninkieliset dubbaukset. Ei riitä, että hahmojen reaktiot ovat perinteiseen tapaan muutenkin miten sattuu, mutta jostain ihme syystä tämän dubbaajat päättivät lisätä sekaan läjäpäin turhaa ja tahattoman koomista kiroilua.
"Hey you, fucker!"
"Fuck you, bitch!"
"Hey, what the hell!? Fuck!!1"
En tiedä onko tästä olemassa jonkinlaista suomalaista dubattua versiota, mutta olisi taatusti näkemisen arvoinen tapaus.
Muutoin en sitten keksikään mitään erityisen ihmeellistä sanottavaa koko Devilmanista. Koko minisarja on vain äärimmäisen keskinkertainen, persoonaton ja unohdettava tappeluanime ilman sen kummempaa sisältöä. Mitä tahansa kansa tässä näkeekään, en itse kykene alkuunkaan ymmärtämään. Ehkä nostalgia on tehnyt joillekin taas tepposet?


Arvio: 3/5


DEBIRUMAN, 1987 Japani
Ohjaus: Iida Umanosuka
Käsikirjoitus: Go Nagai
Näyttelijät: 
Jun Konomaki, Mahito Tsujimura, Masako Ikeda, Mikio Terashima, Naoya Uchida, Shô Hayami, Sukekiyo Kameyama, Tesshô Genda, Yû Mizushima

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.