torstai 1. helmikuuta 2018

Into a Dream (2005)


Uhhh... enpä tiedä miten tämänkin nyt noin niin kuin asiallisesti muotoilisi, mutta... mutta... ensimmäistä kertaa sain pettyä Sion Sonon leffaan. Pahasti.
Into a Dream on tarina Suzuki-nimisestä keskinkertaisesta näyttelijästä ja epäonnistujasta, joka käy elokuvan ajan sisäistä kamppailua karun todellisuuden myöntämisen ja sen kieltämisen välillä. Suzukilla on lisäksi sukupuolitauti, jonka tartuttajaa mies elokuvan ajan yrittää metsästää.
Sitten Suzuki herää ja huomaakin olevansa Japanin tietoliikenneverkkojen tuhoamista suunnitteleva terroristi.
Sitten Suzuki herää ja huomaakin olevansa poliisikuulusteluissa.
Sitten Suzuki herää ja käy kusella.
Toisin sanoen Into a Dream seilaa Sonon leffoille tutun surrealistiseen tyyliin skitsofreenisesti kolmen toisistaan erillisen tarinan tai "unen" välillä, joissa jokaisessa nähdään samat näyttelijät vain eri rooleissa. Ilmeisesti yksi näistä on todellista, mutta leffassa vihjataan senkin olevan vain unta. Uni unessa.

Ensimmäinen juttu, mikä tässä itseäni nyppi oli koko leffan kuvaustapa. Tämä on siis täysin nollabudjetilla tehty ja halvalla käsikameralla kuvattu, joten Sonolle tyypillistä loisteliasta visuaalista kerrontaa ei tässä nähdä ollenkaan. Niiden tilalla nähdään paljon halvoissa olosohteissa kuvattuja sikamaisen pitkiä otoksia, jotka vaihtelevat parhaimmillaan muutaman ja reilun kymmenen minuutin välillä.
Into a Dream on kaiken lisäksi äärimmäisen näyttelijä- ja dialogipainotteinen leffa, joista ensimmäinen on vain hyvä juttu tuntien Sonon leffojen perinteisesti onnistuneet näyttelijäsuoritukset, mutta loputon dialogitulva tylsistyttää pitemmän päälle kuoliaaksi. Olkoonkin, että tässä kuullaan paljon älytöntä pissa- ja pippelihuumoria sekä veistellään Suzukin sukupuolitaudista. Kun kaikki muu on vähän niin ja näin, ei huumorikaan riitä pelastamaan kokoon lysähtävää ja reippaasti ylipitkää räiskälettä.
Suurin sääli Into a Dreamin epäonnistumisessa kuitenkin on, että koko leffan konsepti kuulostaa paperilla niin pahuksen hyvältä; voisin hyvinkin kuvitella tästä saatavan paremmilla tuotantoarvoilla harvinaisen viihdyttävän ja hauskan pätkän aikaiseksi, mutta Into a Dreamissa ei sellaiseen kyllä eväitä ole. Se vaan on näin.
Into a Dream ei vain toimi, siinä se.


Arvio: 2/5


YUME NO NAKE E, 2005 Japani
Tuotanto: Sion Sono
Ohjaus: Sion Sono
Käsikirjoitus: Sion Sono
Näyttelijät: 
Akaji Maro, Joe Odagiri, Jun Murakami, Miwako Ichikawa, Ryô Iwamatsu, Tetsushi Tanaka, Toru Tezuka, Yoichi Nukumizu, Yûna Natsuo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.