sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Urusei Yatsura: Only You (1983)


Pim! En ole ikinä ollut mikään Rumiko Takahashin suurin fani enkä välitä Urusei Yatsurasta oikeastaan tuon taivaallista, mutta koska päätin jokin aika sitten katsastaa ja arvostella kaikki animeguru Mamoru Oshiin ohjaukset joudun käymään läpi myös nämä miehen varhaisemmat työt. Tämä kyseinen elokuva oli Oshiin ihka ensimmäinen oma ohjaustyö, joten miehen myöhempiä tavamerkkejä tästä lienee turhaa etsiä. Tiettävästi studio oli sen verran epävarma nuoren ohjaajan kyvyistä, ettei Oshiille annettu juurikaan sananvaltaa teoksen suhteen vaan kyseessä on pitkälti Rumiko Takahashin ja sekalaisen tuottajatiimin sanelema elokuva.
Mikäli Urusei Yatsuran perusidea ei ole tuttu, niin tässä lyhyt yhteenveto: Ataru Moroboshi on kömpelö lukiolainen, joka vahingossa tulee kosineeksi kosmista avaruusprinsessa Lumia vaimokseen. Lum muuttaa asumaan Atarun vanhempien luokse ja alkaa käydä samaa koulua Atarun kanssa. Jos Rumiko Takahashin Ranma sattuu olemaan tuttu, niin tämä on vähän samansuuntainen kevyt ja höpsö nuorille suunnattu romanttinen komedia ilman sen kummempaa ryppyotsaista sisältöä.

Toivottavasti juonireferaatti tuli luettua huolella tai sarja on muuten tuttu, koska tämä elokuva ei sitten selittele yhtään mitään. Perusjuoni tässä menee siten, että alussa paljastuukin, että Ataru on vahingossa tullut kosineeksi toista avaruusprinsessaa ennen Lumia ja tilinteon hetki on viimein tullut. Ataru päättää naida toisen prinsessan ja hallita jatkossa kokonaista planeetta kuninkaana. Lopulta Ataru sitten huomaakin, ettei homma menekään aivan siten kuin alunperin oli tarkoitus ja kaikenlaista hupsua seuraa.
Jos tätä elokuvaa jotenkin haluaisi lyhyesti kuvailla, niin tämä tuntuu enemmän melkein pari tuntia pitkältä televisiosarjan fillerijaksolta kuin miltään varsinaiselta itsenäisesti toimivalta elokuvalta. Kaikki tässä tuntuu niin kovin halvahkolta pökkelöltä animaatiosta ja sekavahkosta käsikirjoituksesta lähtien; välillä tuntuu, ettei tekijöillä itselläänkään ole ollut täysin selvää mitä tässä oikeasti tapahtuu ja miksi. Yhdessä vaiheessa esimerkiksi ollaan ensin japanilaisessa koulussa, sitten kuvioon ilmestyykin avaruusaluksia ja aletaan puhua jostain galaktisesta sodasta, sitten koko juttu unohdetaankin ja palataan romanttiseen komediaan, joka lopulta hajoaa jälleen täydelliseksi kaaokseksi, sitten elokuva loppuu. Mitään varsinaisesti älyllistä sisältöä tai draaman kaarta ei tässä ole laisinkaan, vaan kyseessä on nimenomaan sarja hölmöä slapstickiä ja semikoomista mesoamista.

Tämän enempää ei Only Yousta oikeastaan kykene kirjoittamaan. Tässä ei oikeastaan ole mitään kauhean kiinnostavaa sisältöä, jota analysoida tai varsinaisesti lähteä tarkemmin arvoimaan. Itse koin tämän lähinnä ylipitkänä meluisana ja sekavana animetrippinä, jota sarjaa seuraamattoman on täysin turhaa lähteä katsomaan. Jos välttämättä haluttaa nähdän kunnollinen Urusei Yatsura -elokuva, voin lämpimin mielin suositella tämän jatko-osaa Beautiful Dreamer - Vastustamattomat olennotia, joka on ihan oikeasti hieno leffa ja sen katsomiseen ei oikeastaan vaadita sarjan perustietämystä enempää. Tämä unohtakaa. Pim!

Arvio: 2/5

URUSEI YATSURA: ONRI YÛ, 1983 Japani
Tuotanto: -
Ohjaus: Mamoru Oshii
Käsikirjoitus: Rumiko Takahashi, Mamoru Oshii, Tomoko Konparu
Näyttelijät: 
Akira Kamiya, Akira Murayama, Fumi Hirano, Ichirō Nagai, Kazuko Sugiyama, Machiko Washio, Saeko Shimazu, Shigeru Chiba, Toshio Furukawa, Yoshiko Sakakibara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki asialliseksi katsotut kommentit julkaistaan ja perseilyviestit heitetään suoraan roskakoriin, tunnetuilta häiriköiltä lentää ne asiallisemmatkin. Turha siis edes yrittää.