keskiviikko 5. tammikuuta 2022

Ewokit (1985-1986)

 

Uteliaisuuden murjomat kisumirrit saattavat vielä näin vuosikausia myöhemminkin nähdä painajaisia kielletystä hedelmästä, joka myös The Star Wars Holiday Specialina tunnetaan. Kyseinen tulkkaamattomalla wookieiden örinäkielellä puhuttu mestariteos onnistui kaikessa kieroutuneessa moniulotteisuudessaan potkaisemaan niin lujaa loistavan lähdeaineistonsa munaskuille, ettei koko komeuden olemassaoloa hevin todeksi uskoisikaan, ellei moista joulun ihmettä olisi muodossa tai toisessa joskus tullut yksi jos toinenkin todistaneeksi. George Suuri itse on todennut mieluusti tuhoavansa jokaisen meidän päiviimme säilyneen kopion tuosta kammotuksesta, mikäli se vain vähääkään olisi miehestä itsestään kiinni.

Ainut valopilkku tuossa häväistyssä televisioelokuvassa oli George Lucasin suosiman kanadalaisen Nelvanan tuottama piskuinen animaationpätkä, jossa fanisuosikki Boba Fettkin teki näyttävän sisääntulonsa Star Warsin monenkarvaiseen universumiin. Myöhemmin päättäessään alkuperäistä trilogiaansa mestarilla olikin jo jatkoa ajatellen valmiiksi mielessään projekti poikineen samaisen kanukkistudion animaatio-osaamiselle. Hollywoodin rahamiesten kikkailun jäljiltä konkurssin partaalle ajautuneella Nelvanallakaan ei varsinaisesti ollut mitään Lucasin avuliasta tarjousta vastaan, joten osapuolet pääsivät nopeasti yhteisymmärrykseen.

George Lucasin ja Nelvanan yhteistyönä syntyneistä animaatiosarjoista kaikkien lasten ja vanhan liiton furryfanien himoitsemien kävelevien juoniaukkojen ympärille rakennettu Ewokit olikin monelle kasarivuosien tenavalle sen toisen sarjan ohella ensimmäinen aito kosketus Star Warsin ihmeelliseen maailmaan. Kannattaa nimittäin muistaa, ettei Lucasin alkuperäistä trilogiaa ollut tuohon aikaan lainkaan yhtä helposti saatavilla kuin nykyisin, joten useimmat joutuivat tyytymään erilaisiin oheistuotoksiin ja kirjoihin välittömän fantasianälkänsä tyydyttämiseksi. Aiheesta tehtiin myös kaksi pitkää elokuvaa, mutta kukapa niitä muistaisi.

Tyyliltään muuta 80-luvun synkkää fantasiaa edustava Ewokit sijoittuu Endorin metsäkuuhun kronologisesti aikaan ennen Jedin paluun tapahtumia. Sympaattiset ja silkohapsien rakastamat ewokit on kuvattu vähän kuin karvaisina smurffeina tai edgympinä halinalleina, joiden lapsekkaan uneliaassa maailmassa taikuus on totisinta totta ja imperiumin teknologisesti huippuunsa viritetyt joukotkin hoidellaan parhaimmillaan kivien ja käpyjen kaltaisten vieläkin tehokkaampien aseiden voimin kuin lasten hiekkalaatikkoleikeissä.

Itse asiassa kaiken Star Warsiin vähänkään liittyvän voinee peruspremissin jälkeen unohtaakin sovinnolla, sillä ewokien seikkailuilla on todellisuudessa enemmän tekemistä monenkirjavien satumönkiäisten kuin varsinaisen eeppisen scifin kanssa. Ewokien päähenkilö itse on leffoistakin "tuttu" seikkailunhaluinen Wicket Warrick (!), joka yhdessä parhaiden ystäviensä Teebon, Lataran ja Kneesaan kanssa käyvät läpi erilaisia satumaisia seikkailuja ja oppivat samalla perheen ja ystävyyden kaltaisista moraalisista hyveistä. Sarjassa on toki muukin hahmokatraansa, mutta nämä ovat pääosin niin huomaamattomassa osassa, ettei erilaisten vähäisempien sivuhahmojen persoonista juuri jää kummoisia muistijälkiä.

Ewokien kaltaisesta tosi pienille lapsille suunnatusta kasaripiirretystä lienee edes turha tarkemmin eritellä yksittäisiä episodeja, koska niissä on järjestään niin vähän syvyyttä tai minkäänlaisia kunnianhimoisia ideoita; kahteen kauteen jaetun sarjan puolivälissä niistä vähäisimpiäkin koetettiin muokata tekijöiden mielestä parempaan suuntaan sekalaisin lopputuloksin: omasta mielestäni samalla yksinkertaisen seikkailupiirretyn tyyli vaihtui lähinnä hivenen verran entistäkin lapsekkaammaksi ja yksinkertaisemmaksi. Nelvana löi Ewokien jälkeen rahoiksi Halinalleilla, joten enteilyä tulevasta oli siis havaittavissa jo tässä vaiheessa.

George Lucasin ja Nelvanan luovaa yhteistyötä ei ehkä tänä päivänä muistetakaan alkuperäisen trilogian veroisena suurena klassikkona, vaikka kukin merkitsevä osapuoli tuntuisikin olleen lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Lucasfilm itse julkaisikin sarjasta kokonaisen boksin vuosituhannen vaihteessa – Disneykin kuuluu kohdelleen sitä suopeammin kuin useimpia ikuiseen kadotukseen tuomitsemiaan Foxin klassikkoanimaatioita. Kanadalaisen Nelvanan huikea perintö televisiopiirrettyjen parissa elää ja voi hyvin edelleen myös osana virallista Star Wars -kaanonia, nimesihän Lucas erään planeettansa suosikkinsa mukaan.


Arvio: 2.5/5


STAR WARS: EWOKS, 1985-1986 USA, Kanada, Taiwan
Ohjaus:
Dale Schott, Ken Stephenson, Raymond Jafelice
Käsikirjoitus:
Bob Carrau, Earl Kress, Linda Woolverton, Michael Dubil, Michael Reaves, Paul Dini, Sam Wilson, Stephen Langford
Näyttelijät:
Cree Summer, Denny Delk, Doug Chamberlain, Eric Peterson, George Buza, James Cranna, Jeanne Reynolds, Jim Henshaw, Rick Cimino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.