torstai 6. tammikuuta 2022

Toxic Crusaders (1991)

 

"Say your prayers, Toxic Crusader!"
"Why? Am I going to sleep?"
"No! You're going to die! Hahaha!"

Eräänä päivänä jonkin selittämättömän kosmisen voiman innoittamana indiekeisari Lloyd Kaufman huomasi ajan olevan kypsä The Toxic Avengerin, tuon nollabudjetin överiviihteeseen erikoistuneen Troman ikiaikaisen maskotin laajamittaisempaa tuotteistamista varten. Oheistuotteiden myyntiä silmällä pitäen oli taattuun kasarihenkeen luotava myös kokonainen kuohittu televisiosarjansa. Hengentuotoksensa ruoriin Kaufman sai houkuteltua lapsia traumatisoineen The Mouse and His Childin ja yltiöpatrioottisen Jenkki jänis -leffan johtavana miehenä tunnetun Fred Wolfin studioineen, joka vuosikymmenen kuluessa olikin noussut maineeseen sopuisampien kasaripiirrettyjen ammattimaisena työjuhtana.

Konservatiivisten vanhempien sekä televisiosensuurin paineen vuoksi kristillisemmin ”Toxic Crusadersiksi” nimetty sarja seuraa ainakin ensimmäisten episodien verran alkuperäisen elokuvan ideaa jokseenkin lähdeuskollisesti: alussa Tromavillen coolimpien nuorten kiusaama nörtti nimeltä Melvin kaatuu sopivasti kadulle parkkeerattuun suojaamattomaan ydinjätesammioon ja mutatoituu supervoimat omaavaksi vihreäksi rumilukseksi. Toisin kuin elokuvassa, tällä kertaa kaupunki itsessään onkin monenkarvaisten mutanttien ja kummajaisten asuttama ja kaikki ihmisetkin suhtautuvat sulanutta juustoa muistuttavaan Melviniin erittäin suvaitsevaisesti, sillä kaikkihan tietävät kuolleista nousseelta näyttävän ja haisevan kaverin olevan oikeasti ihan hyvä tyyppi.

Huolettomana vaatimatonta elämäänsä hirviönä jatkava ja muista groteskeista ilmestyksistä uusia ystäviä saanut Melvin päätyykin muodostamaan oman Tromavilleä pahoilta korporaatioilta suojelevan sankarijoukkonsa. Ilkeiden rahamiesten ykköspäällikkönä nähdään "Killemoff", toiselta planeetalta tullut jättimäinen liituraitapukuinen sontakärpänen, jonka suurena suunnitelmana on yksinkertaisesti hukuttaa koko kaupunki päivä- ja orpokotejaan myöten mönjään ja radioaktiiviseen ydinjätteeseen. Onneksi vanha kunnon Toxie elävine moppeineen sekä mutanttiystävineen pitävät kerta toisensa jälkeen huolen, että monenkarvaisia otuksia loputtomasti houkutteleva Tromaville säilyy saastaisena itsenään.

Pohjimmiltaan Toxic Crusaders saattaakin olla jo ilmestymisaikanaan vanhentunut lelumainos, mutta mukaan on eksynyt niin paljon Kaufmanin ja Troman tarkoituksellisen nasevaa ironista huumoria, että toisinaan sarjan surrealistisuuteen asti hölmölle järkeilylle tulee hekoteltua ilman ylimääräisiä tajusteitakin. Täysin överiksi vedetyllä typerällä dialogilla silattu Toxic Crusaders esimerkiksi koettaa saarnata lapsille ympäristöarvoja, vaikka päähenkilö kavereineen itse näyttäisivät vain hyötyvän hengenvaarallisten kemikaalien huolimattomasta ja vaarallisesta käsittelystä. Samaan hengenvetoon äärimmäisen poliittisesti korrekti ja turvallinen luomus piruilee vielä rivien välistä jatkuvasti kullan ja hunajan maan konservatiivikristittyjen sekä isokenkäisten ökyporvareiden suuntaan – sarjan myöhemmissä julkaisuissa Lloyd Kaufman on omistanut vielä ylimääräisen kommentaarinsa kummallekin haistatteluun ja nuorison turmelemiseen omaan ominaiseen hilpeään tyyliinsä.

Ei Toxic Crusadersia voi sanoa hyväksi sarjaksi, ei niin hyvällä tahdollakaan – sen joka puolelle viuhuvista keskisormista ja tarkoituksellisen tyhmästä konseptista voi silti sopivassa mielentilassa saada irti pientä iloakin. Sarjaa itseään ei koskaan jatkettu ensimmäisen kauden jälkeen, mutta sen tuotantotiimillä oli tiettävästi läheiset yhteydet Turtlesin taustavoimiin, eräässä vaiheessa nämä suunnittelivat vakavissaan jopa kahden sankaritiimin yhteistä seikkailua, mutta projekti ei ikinä edennyt puheita pidemmälle. Yhtenä kummallisena käänteenä New Line Cinema hankki omistukseensa Toxic Crusadersin filmausoikeudet, joskin koko kuvio paljastui myöhemmin jonkinlaiseksi Hollywoodin bisnespuolen omaksi vedätykseksi.


Arvio: 2.5/5



TOXIC CRUSADERS, 1991 USA
Ohjaus: Bill Hutton, Tony Love
Käsikirjoitus:
Andrew Wolk, Carole Mendelsohn, Chuck Lorre, Jack Mendelsohn, Lloyd Kaufman, Michael Herz, Ned Candle, Walt Kubiak
Näyttelijät:
Chuck McCann, Ed Gilbert, Gregg Berger, Hal Rayle, John Mariano, Kath Soucie, Michael J. Pollard, Patric Zimmerman, Paul Eiding, Rodger Bumpass, Susan Blu, Susan Silo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.