perjantai 7. helmikuuta 2020

The Bargain (1914)


William S. Hart oli yksi mykän ajan suurimmista elokuvatähdistä maailmassa. Ennen menestyksekästä uraansa täysiverisen kinematografisen näytelmän parissa veikkonen oli jo niittänyt mainetta klassisen teatterin ja monenkirjavien sekä laadultaan heittelehtivien lyhäreiden parissa, mutta todellinen intohimo Hartilla oli aitoa kunnon villiä länttä kohtaan, johon mies oli päässyt henkilökohtaisestikin tutustumaan sen nimekkäimpiä hahmoja myöten nuoruutensa villeinä teatterivuosina. Kun Hollywood vuonna 1914 perustettiin ja nykymuotoisten länkkäreiden tuotanto aloitettiin, tuli kivikasvoisesta Hartista välittömästi genrensä kruunaamaton kuningas ja ykkösnimi, jonka persoonallisuuden vaikutuksen myöhemmissä rajaseutujen seikkailuissa huomaa selvästi nykypäivänäkin.

The Bargain on samalla ensimmäisiä pitkiä Hollywood-leffoja, että Hartin itsensä debyytti oman omimpansa peräsimessä – ja jälki on jo komeaa kuin mikä. Hart esittää The Bargainissa vuoristossa elävää, postivankkurit ryöstävää lainsuojatonta, joka hengenvaarallisen pakoretkensä päätteeksi päättää kääntää elämässään uuden sivun ja tienata vastedes elantonsa rehellisin keinoin. Kohtalon koura ei kuitenkaan ole armelias parannuksen tehneelle etsintäkuulutetulle miehelle, ja piankos tämä päätyykin takaisin leivättömän pöydän ääreen. Uhkapeleihin menevällä sheriffillä on kuitenkin omat murheensa, jotka tämä päättää ratkaista vankinsa suosiollisella avustuksella. Panoksena likaisessa operaatiossa on luonnollisesti mahdollisuus sovittaa vanhat synnit ja paeta sheriffin avustuksella osavaltion rajan yli aloittamaan elämänsä puhtaalta pöydältä.
Tuotantovuosi on 1914, eikä suurimmasta osasta nykyisiä kerronnallisia jippoja ja niksejä vielä osattu unelmoidakaan, joten taatusti The Bargain on tylsä ja pökkelö kuin mikä? Väärin! Tekoajan muuta tuotantoa ahkerammin nähneenä The Bargain sijoittuu ainakin omilla listoillani harvinaisen korkealle pelkästään alkuaikojen Hollywood-länkkäreiden kaanonissa. Varsin simppeli kokonaisuus The Bargain kyllä on, mutta niistä vähistä aineksista on saatu koottua hyvällä maulla kerrottu ja hienosti suunniteltu ajattoman toimiva ja toimintaa tursuava tarina, jolle soisi uusintafilmatisoinninkin poikineen. Harthan oli vielä aikanaan tunnettu pitäytymisestään tiettyyn realismiin länkkärielkeidensä suhteen, ja suuri osa kuvauspaikoista, vaatteista ja aseista onkin siksi todellisuudessa aitoa tavaraa. Tässä jopa ryypätään, poltetaan tupakkaa ja harrastetaan uhkapelejä, eikä itse tarinan maailmankuvakaan ole laisinkaan niin mustavalkoinen hyvän ja pahan mittelö kuin vanhoissa keskivertolänkkäreissä yleensä.

Ehkä olennaisin yksittäinen syy The Bargainin muikeudelle on sen päätähden pistämätön karisma, joka riittää kantamaan koko muuta teosta ihan sellaisenaankin harteillaan täysin vaivatta. Selkein vastine William S. Hartille myöhempinä aikoina taitaakin olla itsekin sikaria imutteleva supercool pyssysankari Clint Eastwood, joka lienee saanut omaan murahteluunsa vaikutteita nimenomaan Hartin vähintään yhtä jäyhästä ja äijäilevästä ilmeettömyydestä. The Bargainia voineekin tietyllä varauksella suositella juurikin TOSI vanhoja leffoja ja länkkäreitä diggaaville mykän elokuvan faneille, mutta muille vain vähän isommalla varauksella.


Arvio: 4/5


THE BARGAIN, 1914 USA
Ohjaus: 
Reginald Barker
Käsikirjoitus: 
Thomas H. Ince, William H. Clifford
Näyttelijät: 
Clara Williams, J. Barney Sherry, J. Frank Burke, Joseph J. Dowling, William S. Hart

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.