lauantai 8. helmikuuta 2020

Carmen (1915)


Eipä sitä ihan joka päivä pääsekään sanomaan nähneensä ehkäpä kautta aikain obskuureinta ja huonoiten tunnettua Charles Chaplinin kaliiberin tekijän tuotosta, mutta siitäpä syystä Carmen onkin monista muista aikansa mainioista lyhäreistä poiketen kokonaisen pitemmän arvostelunsa ansainnutkin. Carmen tehtiin aikana, jolloin Chaplin työskenteli vielä jo ammoin kuukahtaneen Essanay-puljun leivissä, joten sitä ei välttämättä löydä fyysisenä samalla tapaa kuin miehen myöhempiä ja paremmin tunnettuja töitä, mutta sen tekijänoikeuksien taannoisen raukeamisen vuoksi digitaalisen katselukokemuksen suhteen ei luulisi olevan likimainkaan yhtä vaikeaa.
Kuten jo taisin aiemmin mainita, on kyseessä peräti kolmas vuonna 1915 Hollywoodissa tehty filmatisointi klassisesta Carmen-oopperasta ja -novellista Cecil B. DeMillen ja gangsterimaestro Raoul Walshin näkemysten ohella, joskin tällä kertaa kyseessä on tyylipuhdas parodia ensimmäisestä – niinkin puhdas, että yksittäiset lavasteet, puvustus, kuvakulmat ja kohtaukset seuraavat lähes suoraan DeMillen elokuvan vastaavia, kuten hyvässä parodiassa kuuluukin.

Kupletin juoni on käytännössä täsmälleen sama kuin kahdessa edellisessäkin, mutta komean Hollywood-rakastaja Don Josen tilalla nähdäänkin maailmankuuluja kulkurin elkeitä jo tässä vaiheessa omaksunut fyysisen komedian mestari itse, jota turmiollinen femme fatale yrittää vietellä – ja lopulta myös onnistuukin siinä. Huomionarvoisinta ainakin itselleni oli mestarin myöhemmät vakavammatkin teokset haastamaan pystyvä pitkälle viety väkivaltaisuus ja synkkyys, joskin tarkoituksellisen karun asenteen päämääränä onkin ollut tällä kertaa nauraa vähintään yhtä paljon alkuperäisteokselle kuin Chaplinille itselleenkin. Lopussa matto tietysti vetäistään katsojan alta ja rikotaan vähän neljättä seinääkin.
Chaplinin Carmen on oikein hauska pikku lyhäri ja onnistunut parodia. Syy, miksi tämä on nykyäänkin niin huonosti tunnettu, johtuu Essanayn taannoisesta ratkaisusta lisätä puolituntiseen lyhäriin omia juosten kustuja kohtauksiaan kymmenien minuuttien edestä Chaplinilta itseltään lupia kyselemättä. Tätä vesitettyä floppiversiota liikkuu kai markkinoilla edelleen, vaikka alkuperäiseen muotoon pyrkiviä julkaisuja on ollut saatavilla jo 90-luvulta lähtien ja viimeisin Chaplinin perikunnan hyväksymä virallinen restauroitu versiokin ilmestyi vuoden 2014 tietämillä.


Arvio: 4/5


A BURLESQUE ON CARMEN, 1915 USA
Ohjaus: 
Charles Chaplin
Käsikirjoitus: 
Charles Chaplin
Näyttelijät: 
Ben Turpin, Charles Chaplin, Edna Purviance

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.