torstai 26. lokakuuta 2017

Mr. Westin ihmeelliset seikkailut bolsevikkien maassa (1924)


Lev Kuleshovin Mr. Westin ihmeelliset seikkailut bolshevikkien maassa on komedia, jonka ilmeinen tarkoitus on selvästi ollut ennemmin kiillottaa Neuvostoliiton ja kommunistien ryvettynyttä julkisuuskuvaa kuin toimia minään kaksisena tai hauskana komediana. Vähän ennen tätä maassa oli käyty äärimmäisen verinen sisällissota ja suuri yleisö mielsi samaisti uunituoreen sosialistimaan lähinnä joukkomurhiin ja pakkokollektivisointeihin. Lenin-sedän aivoja jäytävä syfiliskin alkoi tässä vaiheessa jo siirtää setää autuaammille vihannestarhoille, joten laadukkaalle propagandalle alkoi olla tilausta.
Herra Westin ihmeelliset seikkailut kertoo nimensä mukaisesti turkiksia käyttävän ja tähtilippua ylpeästi liehuttelevan NMKY:n asioilla olevan herra Westin ja tämän cowboy-ystävän ihmeellisistä seikkailuista Lenin-sedän, kaalisopan ja vodkan kotimaassa. Länsimaalaisten stereotypioita ja pelkoja hyväksikäyttävät vastavallankumoukselliset roistot ryöstävät herra Westin, mutta oikeat bolshevikit tulevat onneksi hätiin. Sitten todetaankin, etteivät venäläiset tai bolshevikit olekaan sellaisia vauvoja syöviä villi-ihmisiä kuin amerikkalaiset luulevat ja kaikki on jälleen hyvin.
Se ilme kun huomaat olevasi kehnossa neukkuleffassa.

Mikäli odottaa tältä jotain Sergei Eisensteinin leffojen tasoista vauhtia ja energiaa, joutuu valitettavasti pettymään. Mr Westin ihmeelliset seikkailut on kyllä oman aikansa elokuvaksi ainakin kuvauksellisesti sangen edistyksellinen ja tässä nähdäänkin ajalle poikkeuksellisen paljon lähikuvia ja perinteisempää kokovartalokuvaa sekaisin. Lavastus, puvustus ym. tuntuu enimmäkseen kaupunkikuvia lukuun ottamatta perinteiseltä yksinkertaiselta koruttomalta teatterilavastukselta ja ne ehkä hiukkasen samensivat illuusiota.
En itse pitänyt tämän huumoria tai tarinaa kovinkaan hauskana. Eihän tämän nyt propagandaa kaksisempaa sisältöä ole tarkoituskaan tarjotakaan, mutta kun olisi ollut selkeä tarinakin. Yllä latelemani juonireferaatti kuvaa itse asiassa tätä elokuvaa ainoastaan puolivälistä eteenpäin, suurin osa ennen sitä oli ainakin omaan silmääni pelkkää sekavaa kohellusta, vähän samaa tasoa kaiken muun tämän elokuvan huumorin kanssa. Tähän päälle vielä paljon reipasta ylinäyttelyä sekä ilveilyä ja itselläni alkoi olla kiintiö täynnä jo reippaasti ennen lopputekstejä.

Tämä on nyt vain jo ainoastaan oma mielipiteeni, mutta Mr. Westin ihmeelliset seikkailut bolsevikkien maassa ei ole kauhean hyvä elokuva. Teknisesti tämä on ehkä jonkin verran aikaansa edellä, mutta kaikki muu laahaa ja pahasti. Vähän samoihin aikoihin tämän kanssa rappioituneessa ja taantumuksellisessa kapitalistisessa Amerikassa julkaistiin mm. sellaiset elokuvat kuin Kovaa kyytiä ja kaunokaisiaTurvallisuus viimeiseksi ja Kultakuume; kaikki kolme teknisesti vähän vanhahtavampia, mutta kukin miljardi kertaa tätä hauskempaa seurattavaa. Herra West on kiinnostavampi historiallisena kuriositeettina kuin minään oikeana komediana.



Arvio: 2/5



NEOBYCHAINYE PRIKLYUCHENIYA MISTERA VESTA V STRANE BOLSHEVIKOV, 1924 Neuvostoliitto
Tuotanto:
Ohjaus:
Lev Kuleshov
Käsikirjoitus: 
Nikolai Asejev, Vsevolod Pudovkin
Näyttelijät: 
Aleksandra Hohlova, Andrei Gortšilin, Boris Barnet, Leonid Obolenski, Pjotr Galadžev, Porfiri Podobed, Sergei Komarov, Vera Lopatina, Vladimir Fogel, Vsevolod Pudovkin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.