maanantai 16. lokakuuta 2017

Eteenpäin neuvosto! (1926)


Mikäli olen oikein ymmärtänyt ja lähteeni oikein lukenut, Eteenpäin neuvoston tekoaikoihin Moskovassa järjestettiin jonkinasteiset paikallisvaalit ja tässä vaiheessa maankuuluksi tekijänimeksi noussut Dziga Vertov palkattiin yhdessä kinokkitiiminsä kanssa tuottamaan ehdokkaalle X vaalipropagandaa. Nykymaailmassa näitä vaaleja tai dokumentin kuvaamia tapahtumia ei muista enää kukaan, joten jos ei muuta niin lähtökohtaisesti tämä taitaa ainakin aiheensa puolesta olla Vertovin elokuvista kaikkein vanhentunein.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan Eteenpäin neuvosto! kuvaa Sosialistisen Neuvostotasavaltojen Liiton alkupäivistä kuvaushetkeen tapahtunutta yleisinhimillistä edistystä ja olojen paranemista. Käytännössä tämä tarkoittaa maan jälleenrakennusta verisen sisällissodan jäljiltä, alkanutta teollistumista, syöpäläisiä ja tauteja vastaan tehtyä työtä ja koululaitoksen ulottamista alempiin kansankerroksiin. Kuvastoltaan tämä taitaa olla Vertovin elokuvista kaikkin rankin: välillä tässä nähdään ihan oikeita ruumiskasoja, kirppuja, tuhkaksi kärventyneitä lapsia ja ties mitä. Shokkikuvasto onkin ilmeisen propagandamielessä valikoitu korostamaan menneiden aikojan rappiota ja kurjuutta.

Jos aihe itsessään on nykymakuun tylsä ja aikansa elänyt, ei tekninen puolikaan tällä kertaa varsinaisesti iloa tuota. Tyypillisesti Dziga Vertovin elokuvat ovat hengästyttävän hienoja ja rajoja ennakkoluulottomasti rikkovia editoinnin mestariteoksia, joita on harvinaisen viihdyttävää ja mielenkiintoista katsoa jo pelkän teknisen kikkailun vuoksi. Eteenpäin neuvosto! ei mittatilaustyönä tehtynä vaalipropagandana sisällä oikeastaan juurikaan muiden miehen töiden lennokasta kokeilua vaan tässä on selvästi pyritty mahdollisimman suoraviivaiseen ja selkeään ilmaisuun. Tässä ei toisin sanoen ole 2000-luvun katsojalle oikein mitään ihmeellistä nähtävää tai kuultavaa.
Takki taitaakin olla tämän osalta tällä tyhjä. Eteenpäin neuvosto! on vain vaatimaton ja suoraviivainen 20-luvun yleisölle suunnattu vaalimainos, joka kannattaa katsastaa vain siinä tapauksessa, että haluaa välttämättä nähdä kaikki mahdolliset neuvostoliittolaiset ja Dziga Vertovin elokuvat laadusta piittaamatta. Muut välttäköön.


Arvio: 2.5/5

SHAGAI SOVJET! 1926, Neuvostoliitto
Tuotanto: Dziga Vertov
Ohjaus: Dziga Vertov

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.