sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Shakkikuume (1925)


Tämä hilpeä lyhäri on saanut ideansa tekoaikoihin Moskovassa järjestetystä kansainvälisestä shakkiturnauksesta ja sen aiheuttamasta suuresta shakkikuumeesta. Lyhärin päähenkilö on kissojensa kanssa elävä nuori mies, joka on niin pelin lumoissa, ettei miehellä tunnu riittävän aikaa ja energiaa kihlatulleen. Nuori emäntä onkin sitten lopen kyllästynyt koko shakkihulinaan ja päättää katkoa suhteensa pelihimon pauloissa kärvistelevään heppuliin. Loppujen lopuksi shakkikuume kuitenkin onnistuu ironisesti tuomaan parin jälleen yhteen.
Vähän tätä ennen katsomani vaisun Mr. Westin ihmeellisten seikkailujen jälkeen en todellakaan odottanut tältä yhtään mitään, mutta loppujen lopuksi taisinkin yllättyä positiivisesti! Shakkikuume on nimittäin erittäin tiivis, hyvin kerrottu ja pahuksen hauska pieni komedia, jossa vihdoin ja viimein on muutakin sisältöä kuin kyllästymiseen asti nähtyä slapstickiä ja muuta meuhkaamista.

Jo aivan alussa päästään näkemään nuoren kissamiehen pyristelyä vaatteiden päällelaiton kanssa: niin kengistä, taskuista kuin takin hihoistakin tunkee kissanpoikaa kuin pipoa. Matkalla tyttöystävän luo lähes jokainen käynnissä olevasta shakkiturnauksesta kertova sanomalehti ja jopa shakkikuvioinen eteislattia osoittautuvat shakkikuumeesta kärsivälle nuorelle miehelle täysin ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Sitten on tietysti veikeä loppu, jota en tässä spoilaa.
Vsevolod Pudovkinin ja Nikolai SpikovskiShakkikuume on loistava pieni komediahelmi, joka on vielä kestänytkin aikaa poikkeuksellisen hyvin. Kaikenlaisen neukkulaiselle elokuvalle tyypillisen sosialistisen propagandan täydellinen puuttuminen tekee tästä nykyajan ihmiselle vain entistäkin helpomman ja ajattommamman katsottavan. Kaikin puolin erittäin laadukasta työtä.


Arvio: 4/5


SHAKMATNAYA GORYACHKA, 1925 Neuvostoliitto
Ohjaus:
Vsevolod Pudovkin, Nikolai Spikovski
Käsikirjoitus: Nikolai Spikovski
Näyttelijät: 
Anatoli Ktorov, Anna Zemtsova, Boris Barnet, Fjodor Otsep, Ivan Koval-Samborski, Jakov Protazanov, Juli Raizman, Konstantin Eggert, Mihail Žarov, Pjotr Bakšejev, Vladimir Fogel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.