maanantai 2. lokakuuta 2017

God Speed You! Black Emperor (1976)


”Me olemme Musta keisari. Emme ole mitään uhkapelejä ja huumeita kaupittelevia gangsgereita. Vaikka tappelemmekin joskus, emme ole mitään öykkäreitä tai riidanhaastajia. Lähtökohtaisesti olemme vain tavallinen moottoripyöräkerho.”
Tervetuloa bosozokujen eli japanilaisten moottoripyöräjengien ihmeelliseen maailmaan! Kaikkien vanhempien ja valtion virkamiesten vihaama japanilainen prätkäilmiö oli aikoinaan sodanjälkeisten turhautuneiden sukupolvien teinikapinan ikonisin ilmentymänä siinä missä turmiollinen länsimaisen rockmusiikkikin. Muutaman vuosikymmenen aikana nuoriso perusti Japaniin koko joukon erilaisia moottoripyöräkerhoja, joilla kullakin oli omat logonsa, perinteensä, reviirinsä ym. Ilmiön loppuvaiheessa mukaan tuli myös rikollista toimintaa ja väkivaltaa, mikä lopulta johti kaiken toiminnan lakkauttamiseen.

Aihetta yhden jengin sisältä tarkasteleva Godspeed You! Black Emperor alkaa kuvauksella uusien jäsenten rekrytoinnista. Jokainen uusi ehdokas vuorollaan kehuskelee omalla pummiudellaan, rikorekistereillään ja kouluttautumattomuudellaan. Nuorten poistuessa koteihinsa paljastuukin kyseessä olevan vain aivan tavallisia tylsään arkeen kyllästyneitä nuoria, jotka hakevat viihdettä elämäänsä huliganismilla sekä vauhdikkaalla ja vaarallisella prätkäharrastuksella.
Dokumentti keskittyy muutamaan avainhenkilöön ja heidän poukkoiluunsa jengin, kotiväen ja virkavallan rattaiden välillä. Itse tarina on kerrottu siten, että kaikki arkisemmat kohtaukset tuntuvat tarkoituksella hyvin pitkäveteisiltä ja tylsiltä, kun taas yön pimetessä jengi kokoontuu massiivisiin ajoihin mahdollisimman räkäisen rockin soidessa, kaikilla on hauskaa ja naisia riittää joka jätkälle.

Kaikkein iskevintä Godspeedissä on koko rainan halpa ja räkäinen mustavalkokuvaus, joka pääsee oikein kunnolla oikeuksiinsa etenkin lennokkaissa prätkäajoissa, joita onneksi myös nähdään reippaanpuoleisesti. Toisinaan vauhdikkaiden moottoripyöräkameroiden vastineena nähdään myös muutamia vähän yksinkertaisempia turhautuneen nuorison arkea kuvaavia symbolisia ja ironisia kuvia ja kohtauksia. Yhdessä kohtaa moottoripyöräjengiläinen esimerkiksi vaihtaa takaisin tylsään normaaliin ja moottoripyörä vaihtuu tavalliseen fillariin. Koska kaveri kulkee kaupungin vilskeessä ja portaikoissa, joutuu polkupyörää myös kantamaan harteillaan. Moottoripyörän ajasta on siten itse tullut halvan menopelinsä ”ajettava”. Kaveri itse ei tainnut edes huomata tilanteen herkullista ironiaa.
Jos tästä jotain pientä nipottamista nyt oikein hakemalla löytää, niin itse en ainakaan kykene erottamaan aasialaisia kavereita ollenkaan ulkoisesti toisistaan, mikä vaikeuttaa tällaisen hiljaisesti menoa taustalla seuraavan välitekstittömän dokkarin seuraamista jonkin verran. Lisäksi ne tylsemmät kohtaukset taisivat olla loppua kohden itseään jo vähän liiankin kanssa. Näin äkkiseltään ei mielikuvitus riitä enempään valitukseen.

God speed You! Black Emperor on täydellinen asennedokumentti ja sukellus yhden kokonaisen sukupolven kauan sitten kadonneeseen maailmaan ja alakulttuuriin. Nuorisokuvauksena tämä taitaa olla ainakin toistaiseksi parhaita, joita olen itse koskaan nähnyt ja aihe itsessään on kiinnostava kuin mikä. Jos ei muuta, niin tämä kannattaa ainakin katsoa ymmärtääkseen mistä Akira sai inspiraationsa ja kanadalaisbändi Godspeed You! Black Emperor nimensä.

Arvio: 4.5/5


GODDO SUPIIDO YUU! BURAKKU EMPARAA!! 1976, Japani
Tuotanto: Mitsuo Yanagimachi
Ohjaus: Mitsuo Yanagimachi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.