maanantai 20. helmikuuta 2017

Bad (1987)


Jokin aika sitten tulin arvostelleeksi Michael Jacksonin Moonwalkerin, josta en oikeastaan pitänyt muutamia animoituja pätkiä ja Smooth Criminalia lukuun ottamatta. Näin jälkikäteen lähinnä hävettää kaikki siinä tekstissä heittelemäni asiattomat ja lapselliset pedofiilivitsit. Se oli tosi typerää, pahoittelut siitä.
Kuten jo edellisessä arvostelussani totesin, Jackon Bad on itselleni miehen levyistä kaikkein mieluisin ja miehen sen aikainen imago se Jacko, jona itse haluaisin hänet muistaa. Tämän levyn ja singlen aikaan Michael pyrki muuttamaan imagoa mustasta teinitähdestä enemmän niittiä-kettinki -pahikseksi, tässä vaiheessa parit kauneusleikkauksetkin oli jo käyty läpi. "Bad" on vanha kasarin muotihokema, joka yksinkertaisesti tarkoittaa coolia. Michael Jackson on cool. Sonic-siilin inspiraatio muuten tuli tästä Jackon inkarnaatiosta.
Badin musiikkivideo kertoo yksinkertaisen tarinan Michaelin esittämästä kallista yksityiskoulua käyvästä nuoresta, joka palaa kotikulmille ghettoon ja törmää vanhaan jengiinsä, jonka johtajaa esittää Wesley Snipes. Jackon vanha jengi ei sulata kaverin muutosta yhteiskunnan mallikansalaiseksi ja Jacko päättä todistaa olevansa cool, seuraa itse musavideo ja se kuuluisa tanssijakso metroasemalla. Tarina perustuu paljon julkisuutta saaneeseen tapaukseen, jossa kouluja käynyt musta nuori sai surmansa yritettyään ryöstää siviiliasuisen poliisin.

Varsinaisesta tarinaosuudesta riittänee sanoa, että se on yksinkertaisuudessaan varsin uskottava ja hyvin näytelty – Jacko ja Wesley Snipes ovat kummatkin hyviä tässä. Alun perin Snipesin tilalle piti tulla Prince, mutta mies ei pitänyt kappaleen sanoituksista ja jättäytyi projektista. Mutta se musavideo. Michael Jacksonin musiikkivideo on vähän kuin pornoelokuva – kukaan ei koskaan katso niitä pelkän juonen takia. Varsinainen musiikkivideo-osuus on luonnollisesti parasta koko lyhärissä, mielestäni kaikista Jackon videoista tässä on parhaat koreografiat ja kuvaus. Videon ohjannut Martin Scorsese käyttää tässä paljon liikkuvaa kameraa, minkä on täytynyt olla pikkutarkkojen tanssikohtausten kanssa tuskastuttavan vaikeaa, mutta lopputulos on tässä ainakin omaan silmääni virheetön. Taustalla aseman seinällä pitäisi vielä olla Scorsesen etsintäkuulutus.
Mikään täydellinen elämys ei Bad kuitenkaan mielestäni ole. Ensinnäkin kappale itse ei kuulu Jackson parhaimpiin. Toiseksi koko juttu on hyvin oman aikansa tuote ja myös tuntuu siltä, nykyään tämä näyttäytyy joiltain osin jopa vähän huvittavana. Lisäksi, itseäni hämmensi jo aikoinaan tapa, jolla tanssijat vain yhtäkkiä hyppäävät piiloistaan kesken tarinan ja tanssi lähtee saman tien. Keitä nämä ihmiset ovat ja mitä he haluavat? Nämä ovat kuitenkin varsin pieniä napinoita muuten hienossa videossa. Sanoisin, että kyllä tämä ihan yleissivistykseen kuuluu siinä missä Thrillerkin. Jos ette ole vielä katsoneet, niin katsokaa.

BAD, 1987 USA
Ohjaus: Martin Scorsese
Käsikirjoitus: Richard Price
Näyttelijät: Michael Jackson, Wesley Snipes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.