tiistai 23. elokuuta 2016

The Girl Who Leapt Through Time (2006)


Uudempi japanilainen anime ei oikeastaan ole jaksanut enää vuosikausiin kiinnostaa allekirjoittanutta juurikaan, sillä niistä mielestäni puuttuu usein vanhojen klassikoiden ainutlaatuinen tunnelma ja tyyli, josta pidän parhaimmillaan kovastikin. The Girl Who Leapt Through Time lojui pöytälaatikossani vuosikausia keräämässä pölyä, koska ilman parempaa tietoa oletin sen kuuluvan niihin huonompiin nykyelokuviin, jotka paitsi näyttävät ja kuulostavat huonolta, myös yleensä ovat pelkkää japanikuumeiselle teiniyleisölle suunnattua fanserviceä ja klisettä toisen päälle. Vielä mitä! Jos vähänkään viitsii tarkistaa tekijöiden taustaa, huomaa että elokuvan ohjaaja Mamoru Hosoda sekä visuaalinen suunnittelija Nizo Yamamoto ovat vanhoja Ghibli-konkareita ja hahmosuunnittelusta vastannut Yoshiyuki Sadamoto tunnetaan Neon Genesis Evangelionin takaa. Varsin nimekäs tekijäkaarti siis kyseessä. Elokuva itsessään aloitti aikoinaan teatterilevityksensä varsin vaatimattomasti ilman suurempaa hälyä, mutta kasvoi nopeasti pieneksi genreklassikoksi, joka voitti isoja palkintoja ja sai kriitikoiden hyväksynnän.
Elokuvan tarina kertoo teinityttö Makoto Konnosta (Riisa Hana), joka jäädessään junan alle huomaakin pystyvänsä siirtymään ajassa eteen- ja taaksepäin, mitä taitoa tyttö omiin tarkoituksiinsa alkaakin käyttää hyväkseen. Myöhemmin kuitenkin paljastuu että aikahyppyjä on mahdollista tehdä vain rajoitettu määrä ja Makoto päättää käyttää rajalliset kykynsä auttaakseen lähimpiä ystäviään. Hän saa kuitenkin tarinan aikana huomata, ettei menneisyyden muuttaminen ole niin yksinkertaista ja ennalta-arvattavaa kuin voisi kuvitella, vaan mennyt yleensä palaa kummittelemaan tavalla tai toisella.


The Girl Who Leapt Through Time tuo toteutukseltaan vahvasti mieleen aiemmin arvostelemani aikamatkailujännäri Timecrimesin, paitsi perusteemaltaan, myös naurettavan yksinkertaiselta toteutukseltaan. Timecrimesin tavoin The Girl Who Leapt Through Time on oikeastaan vain muutaman henkilön ja yhden, kahden edestakaisin leikkaavan vuorokauden ja tapahtumien ympärille rakennettu tarina, joka vain kasvaa ja syvenee edetessään. Yleistunnelmaltaan elokuva on yllättävänkin rauhallinen ja hyväntuulinen, moni kohtaus on lähes täysin hiljainen ja monesti kuullaan rentoa klassista musiikkiakin ilman turhaa dialogia. Nykyisin lähes kaikesta animesta tuttua mesoamista ja ilveilyä ei oikeastaan nähdä tässä elokuvassa ollenkaan, vaan maailma ja hahmot ovat oikeastaan erittäin uskottavia ja realistisia ulkonäöltään, käyttäytymiseltään ja puheeltaan. Jos tällä elokuvalla varsinaisesti innoittajia on, niin ehkä legendaarinen Päiväni murmelina, jossa Bill Murray elää saman päivän uudelleen ja uudelleen.
Elokuvan keskivertoanimea syvällisemmistä hahmoista ja erityisesti Makotosta pidin erityisen paljon, sekä tietysti heidän japanilaisista ääninäyttelijöistään, jotka kukin tekevät hienoa työtä rooleissaan. Omaan silmääni animaation jälki näytti teoksen alussa varsin halvahkolta ja olinkin sakottamassa siitä puolta tähteä, mutta loppua kohti höllyin ja annoin pienen kauneisvirheen anteeksi. Toisena pienenä ongelmana koin lopun yllättävän scifi-käänteen, jota tässä en paljasta, mutta sekin loppujen lopuksi kääntyi fantastisen kerronnan vuoksi voitoksi. Kovin suuria säröjä en henkilökohtaisesti sitten elokuvasta oikeastaan helpolla keksikään vaikka tahtoisin.


The Girl Who Leapt Through Time on kerrassaan loistava elokuva, mielestäni paljon parempi ja genren suhteen ulkopuolisellekin helpommin lähestyttävä kuin useimmat muut uudemmat anime-elokuvat. Tekijöiden viisas päätös keskittyä perinteisen ryminän sijasta sopivan simppeliin, mutta katsojan älykkyyttä aliarvioimattomaan premissiin yhdistettynä sujuvaan animaatioon, hyviin henkilöhahmoihin, tunnelmalliseen ja rauhalliseen kerrontaan ilman turhaa täytettä ja pakotettua huumoria tekevät tästä elokuvasta paitsi hyvällä tavalla valtavirrasta poikkeavan teoksen, myös kaikin tavoin nautittavan elämyksen sekä yhden hienoimmista aikamatkustustarinoista miesmuistiin. The Girl Who Leapt Through Time on animen aatelia.



時をかける少女 TOKI O KAKERU SHOJO, 2006 Japani
Tuotanto: Yuichiro Saito, Takashi Watanabe
Ohjaus: Mamoru Hosoda
Käsikirjoitus: Satoko Okudera Yasutaka Tsutsuin romaanin pohjalta.
Näyttelijät: Riisa Hana, Mitsutaka Itakura, Takuya Ishida, Sachie Hara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.