tiistai 23. elokuuta 2016

Batman: The Killing Joke (2016)



Yeah, baby! Vihdoinkin legendaarisesta Alan MooreKilling Jokesta päätettiin tehdä filmatisointi, vieläpä animaatiosarjasta tutuilla ääninäyttelijöillä; tarkoitan siis tietysti täyskaheliaMark Hamillia Jokerina ja sopivasti murahtelevaa Kevin Conroyta Nahkhiirmiehenä. Tiettävästi kaksikko oli aiemmin jäänyt rooleistaan eläkkeelle, mutta vihjaisivat kiinnostuksensaKilling Jokea kohtaan, mikä lopulta johti tämän elokuvan syntyyn. Ihan pieniä odotuksia ei tätä filmatisointia kohtaan kansalla sitten ollutkaan, sillä kyseistä sarjakuvaa pidetään yleisesti yhtenä parhaista lepakkomiestarinoista ja sarjakuvista yleensä. Itse en ehkä ole niinkään kyseisen teoksen fani vaan pidän enemmän Alan Mooren Swamp Thingistä, josta niin ikään soisin tehtävän kunnollisen elokuvaversion, mutta siitä joskus toiste. Nyt perataan Killing Joke.
Batman: The Killing Joke -animaatio on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen puolituntinen on elokuvaa varten kehitelty lyhyt tarina, jonka pääosassa häärii Batgirl ja toinen kolmevarttinen on varsinainen sarjakuvaan perustuva tarina, jossa Jokeri kidnappaa komisario Gordonin ja yrittää järkyttää tämän järjiltään aikoen todistaa Batmanille, että kuka tahansa hyvä tyyppi voi huonona päivänä niksahtaa itsensä kaltaiseksi sekopääksi. Kyseessä on toisin sanoen jälleen eräs variaatio Jokerin ja Batmanin loputtomasta kaksintaistelusta.

Aloitetaan valittaminen vaikka toteamalla, että elokuvan ensimmäinen Batgirl-puolituntinen on täysin turha lisäys koko soppaan, eikä se vaikuta oikeastaan varsinaiseen tarinaan millään lailla, se tuo kokonaisuuteen vain muutaman turhan lisäminuutin ja yhden turhan seksikohtauksen. Jos Lepakkotytsy ei kiinnosta, niin alun 30 minuuttia sopii loikata ilman tunnonvaivoja. Jälkimmäinen tarina onkin sitten sitä itseään, klassinen hieno Killing joke erittäin uskollisesti toteutettuna. Pääparina hääräävä Mark Hamill ja Kevin Conroy sopivat rooleihinsa täydellisesti, eikä vähäisempien sivuhahmojen näyttelijöissäkään valittamisen aihetta ole, saati sitten muussa äänimaailmassa. Sen sijaan animaatio on koko elokuvan ajan erittäin halvannäköistä ja paikoin todella töksähtelevää. Luulisi, että tällaisen legendaariseen alkuperäisteokseen perustuvan ja kovilla nimillä kuorrutetun elokuvan tapauksessa olisi studiolta liiennyt enemmän rahaa visuaalisen puolen hiomiseen, mutta ei.

Batman: The Killing Joke jätti allekirjoittaneelle erittäin kaksijakoiset tunnelmat. Toisaalta itse sarjakuva on saatu käännettyä elokuvaksi vähintään neljän tähden arvoisesti ja kokonaisuudesta olisi helposti voinut saada erinomaisen kolmevarttisen keskipitkän elokuvan, mutta alkuun lisätty joutava Batgirl-episodi laskee koko teoksen tasoa huomattavasti. Olisi kyllä tekijöiltä ollut paljon viisaampi veto säästää vaikka alkupuolikkaan tuotantokustannukset ja panna ne vaikka jälkimmäisen puolikkaan animaatioon. Ehkä siinä tapauksessa olisi voinut olla kasassa melkein viiden tähden klassikko, jota tästä moni odotti.


Arvio: 3/5

BATMAN: THE KILLING JOKE, 2016 USA
Tuotanto: Bruce Timm, Alan Burnett, Sam Register 
Ohjaus: Sam Liu
Käsikirjoitus: Brian Azzarello Alan Mooren alkuperäisteoksen pohjalta.
Näyttelijät: Kevin Conroy, Mark Hamill, Ray Wise, Brian Gearge, John Dimaggio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.