perjantai 2. joulukuuta 2022

Mielipide: Miksi en välitä tulevasta Indiana Jonesista

Jokin vuosi sitten ilmoille kajahti tieto Disneyn omistukseen siirtyneen Lucasartsin ikioman arkeologisankarin seikkailujen jatkosta kauan "odotetussa" viidennessä Indiana Jones -leffassa. Pitkiksi venyneiden kuvausten ja niiden välisten ongelmien jälkeen eetteriin kajahti viimeisen vuorokauden kuluessa myös uutuuttaan kiiltelevä traileri, joka sai katsojasta riippuen joko ilopissan valumaan lahjetta pitkin tai tuskanhien selkää - täysin kylmäksi vanhaksi mieheksi varttuneen Harrison Fordin oman ilmoituksensa mukaan viimeiseksi jäävän Indyn mainoskampanjan avaus tuskin on jättänyt ketään. Valitettavasti itsessäni kyseinen traileri herätti negatiivisa tuntoja siinä määrin, etten aio vaivautua Dial of Destinyksi ristittyä viidettä osaa katsomaankaan kuin enintään lainakasetilta vuosien päästä kaiken pölyn ja ennakkoluulojen jo hälvettyä takaraivostani.

Mistä ennakkoluuloista nyt puhutaankaan? Selitänpä seuraavassa asiaa tarkemmin.

Disneyn hankittua Lucasfilmsin omistukseensa lapsuusvuosina kavereideni kanssa palvomamme Star Wars on mielestäni ryvetetty häpeällisesti mudassa, eikä vuosien saatossa aiheesta ole onnistuttu tuottamaan juuri minkäänlaista näkemisen arvoista originaalia sisältöä jotain Mandaloriania ja Andoria lukuun ottamatta. Disneyn ja Lucasfilmsin tavoitteena vaikuttaisi olleen kaiken aikaa vain lypsää yleisöltä helpot nostalgiarahat pois viittaamalla jatkuvasti alkuperäisen trilogian yksittäisiin kohtauksiin ja repliikkeihinkin piittaamatta lainkaan elokuvien varsinaisesta laadusta. Kun päälle vielä heitetään yleisön tarkoituksellinen provosointi ja jopa ennen niin monimuotoisen ja säyseän fandomin myrkyttäminen riidanhaluisella politikoimisella, en yhtään ihmettele monen entisen fanin jättäytymistä likaiseksi käyneen leikin ulkopuolelle. Niinhän sitä vanha kansa tietääkin sanoa, miten sikojen kanssa ei kannata painia, koska siinä likaantuvat molemmat, mutta siat vain pitävät siitä.

Star Wars
in kohtalon tuntien en odotakaan mitään erityisen hyvää myöskään tulevalta Indiana Jonesilta, operoihan Indynkin takana samainen johtokunta, jonka kätten työtä mainittu katastrofikin pohjimmiltaan on. Olen kuullut luotettavasta lähteestä useita huhuja tulevan elokuvan juonikuvioista sekä tragikoomisesta lopusta, jonka pitäisi pohjustaa DisneyPlussan tulevaa Indiana Jones -sarjaa. Kuulemieni juttujen perusteella tulevassa Indiana Jonesissa Indylla on apunaan tarkoitusta varten räätälöity Mary Sue -hahmo ja tämän franchisen oma Rey, jonka kanssa pappautunut ja kyynistynyt sankariarkeologi matkustaa ajassa taaksepäin pieksemään natseja 40-luvulle - tietysti nostalgisia viittauksia aiempiin leffoihin mahdollisimman paljon samalla viljellen. Lopussa raihnainen Indy uhraa itsensä, ja "Rey" ottaa paikkansa uutena naispuolisena Indiana Jonesina. Tämän tiesin siis jo kauan ennen trailerin näkemistäkään, kuuleman mukaan testiyleisö ei pitänyt taas yhdestä "gender swapistä", joten loppua on voitu lopullisessa versiossa muuttaakin. Samainen lähde pystyi kertomaan aiemmin The Rise of Skywalkerin pilkuntarkkoja juonipaljastuksia kauan ennen ensi-iltaa tai pätkien vuotamista nettiin, joten pidän tätä hyvin luotettavana tietona.

Edellinen kannattaa kuitenkin kuitata vielä silkana huuhaana, sillä itse elokuvahan on vielä telakalla ja ns. vaiheessa. Itse kuitenkin sain edellisestä ja trailerista niin pahat Star Wars -vibat, etten aio tuhlata omaani enkä kenenkään muunkaan aikaa ja rahaa vaivautumalla erikseen katsomaan tai arvostelemaan enää ainuttakaan Lucasartsin uutta elokuvaa. Jos aiempi kokemus itseäni jotain on katsojana opettanut vihaamaan, niin nykyajan Hollywoodin tapaan heitellä provokatiivista poliittista höttöä ja katsojien tahallista kiusaamista vain saadakseen ilmaista näkyvyyttä ja pikavoittoja somessa kuohuvan "kulttuurisodan" vuoksi. Viidenneltä Indiana Jonesilta en odotakaan mitään sen parempaa tai viisaampaa kuin mitä tähänkään asti on Disneyn Lucasartsilta nähty, toivon kuitenkin tulevani yllätetyksi positiivisesti, ovathan elokuvan ohjaaja sekä käsikirjoittajat oikeasti lahjakkaita tekijänimiä. Mihinkään mainitun kaltaisiin provokatiiivisiin täkyihin en enää vapaaehtoisesti lähde mukaan.  

Mieluummin katson vaikka jonkun vanhan vilpittömämmällä mielellä tehdyn neuvostoklassikon tai lastenpiirretyn kuin enempää tätä nykyajan pahantahtoista Hollywood-politiikkasyöpää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.