sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Harmful Insect (2001)


Teini-ikä se vaan on ja jaksaa olla ihmiselon ikävintä ja masentavinta aikaa. Erityisen ikävää se on Eurekasta tutun Aoi Miyazakin tulkitseman japanilaisen teinitytön kohdalla. Isä lähti omille teilleen hyläten perheensä oman onnensa nojaan, äiti yritti tehdä itsemurhaa ja jopa henkisenä tukena toiminut opettajakin löysi työpaikan toisesta kaupungista. Nyt paikalliset koululaiset juoruavat tyttösen joutuneen opettajansa liehittelemäksi ja äidin uusi miesystäväkin yrittää raiskata. Tyttö päätyy lopulta lintsaaman koulusta ja etsimään itseään ja paikkaansa maailmassa omalla omituisella tavallaan.
Verrattuna kaikkiin viimeisen parin vuoden aikana näkemiini itkuisiin ja angstisiin teinileffoihin nähden Harmful Insect on raikas tuulahdus jotain todellakin uutta ja erilaista. Suurin osa koko elokuvasta on täysin musiikitonta ja dialogitonta hiljaisuutta, jopa lievään ahdistavuuteen asti. Mitään ei (enimmäkseen) selitellä eikä sanomaa tungeta katsojan kurkusta alas ja ne harvat rock-kappaleetkin ovat ainoastaan tarttuvaa kuunneltavaa. Matkan varrella kohdatuista henkilöhahmoistakaan ei käytännössä kerrota katsojalle yhtään mitään, vaan kaikki jätetään yleisön itsensä tulkittavaksi. Jopa tämän arvostelun sisältö perustuu pitkälti omaan löyhään tulkintaani, joten sitä kannattaa myös lukea vain sellaisena.

Varsin rajusti heittelevästä tasostaan tunnetun Akihito Shiotan onnistuneemman ohjaustyön tunnelma lähentelee synkkyydessään ja kolkkoudessaan jotain Neitoperhoa kuin The Edge of Seventeeniä, seksuaalisen heräämisensä kynnyksellä oleva nuori ihminen ei ole missään turvassa ahnailta pahantahtoisilta katseilta eikä koti ja perhekään tuo enää turvaa tai rauhaa. Hengenheimolaisia yhteiskunnasta vieraantunut tyttö löytää kadulla kohtaamistaan laitapuolenkulkijoista, joista yksi elättää itsensä tekeytymällä rikkaiden ihmisten auton alle jääväksi jalankulkijaksi ja ottaa toisaalta gangstereilta turpaansa ilmeisesti maksamattomista veloista. Lopussa viattomalla keppostelulla alkanut ystävyys kodittoman pumminkin kanssa eskaloituu arvaamattoman tuhoisalla tavalla.
Japanilaisen teinitytön tarkoituksettomalta tuntuva elämä on pohjimmiltaan varsin mustanpuhuvaa, vaikkei nyt sentään täysin toivotontakaan seurattavaa. Ainakin se on pahuksen mielenkiintoista ja tunnetasolla yllättävänkin vaikuttavaa tavaraa. Ansaitusti kunnia siitä kuuluu ilmiömäiselle 15-vuotiaalle pääosanesittäjälle, joka onnistuu pienimmillä eleillään ja suurilla silmillään sanomaan enemmän ja voimakkaammin kuin millään puhutulla dialogilla olisi koskaan mahdollista. Ilman Miyazakia ja dialogipainotteisemmalla otteella Harmful Insect todennäköisesti lysähtäisi kasaan jo alkumetreillä. Miyazakin taituruuden ymmärtää kuitenkin vain näkemällä sen ihan itse.



Arvio: 4.5/5


GAICHU, 2001 Japani
Ohjaus: 
Akihiko Shiota
Käsikirjoitus: 
Kiyono Yayoi
Näyttelijät: 
Aoi Miyazaki, Koji Ishikawa, Ryo Amamiya, Seiichi Tanabe, Tetsu Sawaki, Yû Aoi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.