Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton kymmenvuotissynttäreitä juhlistettiin vuoden 1927 tienoilla tuottamalla koko joukko aihetta käsitteleviä elokuvia, joita nyt vallankumouksen satavuotispäivän lähestyessä kelpaakin jälleen kaivaa naftaliinista. Esfir Shubin debyyttielokuva Romanovien dynastian tuho taitaa olla juhlavuoden elokuvista se kolmanneksi tunnetuin heti Lokakuun ja Pietarin viimeiset päivät jälkeen, eli käytännössä suurelle yleisölle täysin tuntematon merkkiteos. Stalinin aikanahan Esfir Shub joutui syystä tai toisesta täydelliseen paitsioon ja unohdukseen. Syyksi on epäilty juutalaisen Shubin mahdollisia yhteyksiä Isä Teräksen hallinnon alla vainottuihin trotskilaisiin piireihin, mutta tiedä häntä.
Tällä kertaa kyseessä ei suinkaan ole näytelty ja dramatisoitu kuvaus vallankumouksen päivistä vaan ikivanhasta arkistomateriaalista koostettu kuvaus sotaa edeltävästä ja sodan aikaisesta Venäjästä sekä vallankumoukseen johtaneista yhteiskunnallisista olosuhteista ja tapahtumista. Luonnollisesti tässä on sosialistiselle ideologialle tyypillinen tuloeroja, rahan valtaa ja köyhän kansan kärsimystä korostava painotus. Lopussa Lenin saapuu pelastavana enkelinä tuomaan vapauden sorron yössä kärvisteleville työn orjille.
Täytyy myöntää näin ihan skeptikkonakin, että tässä on onnistuttu kiteyttämään harvinaisen hyvin ikivihreän kommariaatteen ydin. Näillä tekijöillä oli taatusti miljoona tuntia materiaalia käsissään ja valmiiseen elokuvaan on päätynyt lähinnä kuvia, joissa rosvoparonit ja ryysyiset massat seisovat samoissa tehdashuoneissa, köyhä kansa kumartaa sikarikkaita pappeja ja rivissä seisovat standardiuniformuihin puetut sotilaat tottelevat konemaisesti esimiestensä käskyjä. Toisaalta tässä nähdään myös rajuja leikkauksia suoraan upporikkaiden kulakkien ja aateliston pitopöydistä rääsyköyhälistön työpajoihin, talonpoikien pelloille ja likaisten kaivostyöläisten raadantaa seuraamaan. Pelkästään jo kommaripropagandamielessä kaikki edellinen on mitä loistavinta materiaalia.
Harmi vain, että elokuvan yhteiskunnallisia oloja käsittelevä ensimmäinen kolmannes on sen pitkäveteisin osuus. Sodan sytyttyä homma vasta toden teolla lähteekin liikkeelle ja katsojan eteen vyörytetään minuuttikaupalla sotilasparaateja, taistelulaivoja ja eripuolilta Eurooppaa kuvattua rintamakuvaa. Kapitalismi se kylvää jälleen tuhoaan, rikkaat rikastuvat ja entisestään köyhtyvä työväestö pannaan tappamaan toisiaan. Lopputuloksen jo tunnemmekin.
Romanovien dynastian tuho ei missään nimessä nouse Sergei Eisensteinin ja kumppaneiden merkkiteosten tasolle saati sitten pärjää dokumenttielokuvana Dziga Vertovin lennokkaille visioille. Kaikkein kiinnostavinta tässä on työväenaatteen ja sen siekailettoman julistuksen lisäksi kaikenlainen ikivanha kuvamateriaali menneestä maailmasta ja ainakin oletettavasti suhtkoht tarkka kuvaus vallankumousta edeltäneestä ajasta. Kun kaikkein iäkkäimmässä matskussa olisi vielä osattu ottaa sommitelmat sun muut kuvaustekniset seikat paremmin huomioon, tämä olisi voinut olla vieläkin kiinnostavampaa katseltavaa. Kelpo propagandaa.
Kapitalismi tuhottava!
Arvio: 4/5
PADENIE DINASTII ROMANOVYKH, 1927 Neuvostoliitto
Ohjaus: Esfir Shub
Käsikirjoitus: Esfir Shub, V.I. Lenin
Arvio: 4/5
PADENIE DINASTII ROMANOVYKH, 1927 Neuvostoliitto
Ohjaus: Esfir Shub
Käsikirjoitus: Esfir Shub, V.I. Lenin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.