tiistai 28. marraskuuta 2017

In This Corner of the World (2016)


Suzu on pienessä satamakaupungissa perheensä kanssa asuva piirtämistä harrastava nuori nainen, joka nai elokuvan alussa laivastossa palvelevan Shusakun ja muuttaa tämän kanssa Hiroshiman lähellä sijaitsevaan Kuren kaupunkiin. Eletään Toisen maailmansodan aikaa ja Keisarillisen laivaston sotaonni alkaa pikkuhiljaa kääntyä. Ennen pitkää sodan karu todellisuus rantautuu myös osaksi nuoren perheen arkea säännöstelyineen ja päiväkausia kestävine pommituksineen…
Pelkän juonireferaatin ja satunnaisten trailereiden perusteella tämä saattaa ensisilmäyksellää muistuttaa jotain Tulikärpästen hautaa, mutta todellisuudessa tämä ei liippaa sitä läheltäkään. In This Corner of the World ei ole mikään nyyhkyelokuva tai tragedia vaan hyvin tavanomainen siviilien elämää sodan keskellä ja sen jälkeen kuvaava draama ilman sen kummempaa nyyhkyttelyä. Lähin sukulainen tälle japanilaisista elokuvista taitaa olla klassikko nimeltä 24 silmää, jossa sodan lakonista arkea seurataan pikkukylän aikuistuvan koululuokan näkökulmasta.

Huomionarvoista In This Corner of the Earthissa on, että tämän maailman kuvaukseen käytettiin poikkeuksellisen paljon aitoja valokuvia ja karttoja mahdollisimman pikkutarkan realistisen ympäristön saavuttamiseksi. Vaikka tarina itse onkin fiktiivinen, monet sen pienemmät sivuhenkilöt ja tarinan yksityiskohdat pohjautuvat oikeisiin tapahtumiin ja ihmisiin. Äärimmäisen pikkutarkka ja uskottava ympäristön kuvaus yhdistettynä taustalla kohtauksesta toiseen kuuluviin aitoihin luonnon ääniin tekevät tästä ja yksinään omalla tavallaan äärimmäisen tunnelmallisen ja kiinnostavan elämyksen.
Valitettavasti täysin samaa ei voi sanoa itse tarinasta. Henkilökohtaisesti en lämmennyt laimeahkolle päähenkilölle oikeasti ollenkaan niin paljoa kuin olisi ehkä pitänyt. Kaikki tarinan henkilöhahmot on jostain syystä piirretty muutenkin lasten näköisiksi ja ainakin alkuun luulin päähenkilöäkin lapsivaimoksi, vaikka Suzulla pitäisi alussa olla ikää 18-vuotta. Elokuvan ensimmäinen puolikas on muutenkin äärimmäisen hidas ja pitkäveteinen, suorastaan tylsä. Kunnon jännitystä saadaan vasta ensimmäisen tunnin jälkeen kun tarinan henkilöitä alkaa vähitellen kuolla ja loukkaantua täysin yllättäen.

Sitten on tietysti elokuvan nätti animaatio, joka vähän perinteisemmän ”lookin” lisäksi muuntautuu toisinaan lyhyiksi öljyväritripeiksi ja värikynillä tehdyksi piirrokseksi. Oma suosikkikohtaukseni tällä saralla on puolivälin jälkeen tuleva yllättävä tajunnanvirtakohtaus, jossa nähdään Emile Cohlin lyhäreistä tuttua mustavalkoista liitutauluanimaatiota metamorfoositekniikoineen päivineen. Tämä kohtaus tuli ainakin itselleni täysin puskista, mutta pidin siitä harvinaisen paljon. Vai miten monta kertaa itse olette nähneet nykypäivän animessa viittauksia yli 100-vuotta vanhoihin ranskalaisiin animaatioihin?
Sanoisin, että In this Corner of the World on ainakin kohtuullisen hyvää uutuusanimea, joskaan tämä ei mitään klassikkotasoa kuitenkaan ole. Tylsä alku ja vähän laimea päähahmo söivät itsellä tästä tehoa liikaa, notta nätti animaatio ja kiinnostavan yksityiskohtainen maailma olisi kyennyt tätä hirveästi nostamaan. Onhan tämä nyt ehkä keskivertoa hitusen tasokkaampi draamaelokuva; kaikenlaisten nyyhkyviulujen ja joutavan siirapin puute toki iso plussa tässäkin. Liiasta sokerista tulee vain huono olo.


Arvio: 3/5


KONO SEKAI NO KATASUMI NI, 2016 Japani
Tuotanto: Taro Maki, Masao Maruyama
Ohjaus: 
Sunao Katabuchi
Käsikirjoitus: 
Chie Uratani, Sunao Katabuchi
Näyttelijät: 
Daisuke Ono, Mayumi Shintani, Megumi Han, Minori Omi, Nanase Iwai, Natsuki Inaba, Rena Nōnen, Shigeru Ushiyama, Yoshimasa Hosoya

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.