maanantai 29. marraskuuta 2021

Frankelda's Book of Spooks: 1. tuotantokausi (2021)

Kauan sitten eli Meksikossa tyttö nimeltä Francesca, joka rakasti yli kaiken kohtalon julmaa ironiaa viliseviä yliluonnollisia kauhutarinoita groteskeine hahmoineen. Kukaan muu ei ymmärtänyt Francescaa, siihen aikaan kirjallisia harrastuksia omaava nuori nainen oli monelle kauhistus. Francescan ainut ihailija oli tämän perheen keittiön leivinuunissa asuva pikkuinen kotipiru nimeltä Herneval, joka luki vuosien ajan ahnaasti jokaisen Francescan kirjoittaman kertomuksen. Herneval, mörköjen ja otusten maailman prinssi, tarjoutui myöhemmin viemään Francescan haamukirjoittajaksi maailmaansa, jossa jokainen rakastaisi tätä ja tämän tarinoita...

Frankelda's Book of Spooks ilmestyi tähän maailmaan kuin tyhjästä ja kipusi yllättäen omaksi suosikikseni vuoden 2021 animaatiouutuuksista. Vihjeitä tulevasta kuitenkin oli todellisuudessa ollut harrastajapiireissä havaittavissa ennen tätäkin jo vuosikaudet: animaatioon keskittyvissä ryhmissä alkoi jo hyvän aikaa ennen sarjan ilmestymistä kiertää kuvia lupaavasta ja rajoja rikkovasta meksikolaisesta stop motion -kauhuantologiasta, joka tultaisiin näkemään "pian". Sarjan tiiviiksi kymmenminuuttiseksi saksittu pilottijakso saikin ensi-iltansa jo 2019, mutta aiemmin mainittu "pian" tarkoitti loppujen episodioiden osalta vasta loka-marraskuuta 2021, eikä virallista Pohjois-Amerikan tai Euroopan julkaisua liene vielä edes suunniteltu.

Nukkeanimaatioon erikoistuneelle pienelle meksikolaiselle animaatiopajalle panostus oman televisiosarjan tuottamiseen onkin selvästi ollut valtava voimainkoetus, mutta loppujen lopuksi vaativa työ myös kannatti, sillä lopputulos lähentelee tyylissään ihastuttavalla tavalla ysärivuosien Tim Burtonin ysärivuosien meininkiä yhdistettynä Tales from the Cryptin asenteeseen sekä Ghostbusters Extremen kehittelemään vänkään kauhukonseptiin, mutta edelleen meksikolaisten linssien kautta heijastettuna. Ennen Frankelda's Book of Spooksin näkemistä en tiennyt henkilökohtaisesti edes kaipaavani nimenomaan tällaista nostalgista viihdettä, mutta lahjakkaat Ambrizin veljekset onnistuivat näyttämään minulle valon.

Valitettavasti vain viidestä lyhyehköstä episodiosta koostuvan sarjan perusidea on seuraava: koko saagan kattavassa kehyskertomuksessa kirjaksi muuttunut Herneval ja Francescan aave elävät vankeina vanhassa kummitustalossa tappaen aikaansa kertomalla kirjoittamiaan tarinoita sarjan katsojille. Jokainen tarina kertoo lasten kohtaamisesta yliluonnollisten voimien, noitien ja muiden omituisten luonnonoikkujen kanssa sekä ihmisen itsensä heikkouden ja sisäisen pimeyden aiheuttamista onnettomuuksista. Keskeisenä teemana sarjassa on tietysti klassinen sopimus paholaisen kanssa, josta ei enää ole mahdollista perääntyä. Frankeldan tarinoissa ei pohjoisamerikkalaisista serkuistaan poiketen järjestään olekaan onnellisia loppuja.

Surullista kyllä, en voi alkaa juuri kuvailla yhtäkään varsinaisista kertomuksista, sillä itse sarjan lyhyyden vuoksi menisin vain suotta spoilaamaan kokonaisia jaksoja. Riittänee, kun totean kunkin episodion monitulkintaisen moraalin liittyvän tavalla tai toisella itse kehyskertomuksen hahmojen omaan tarinaan. Eräässä jaksossa esimerkiksi pikkutyttö päätyy antamaan muiden ihmisten sanella elämänsä suunnan ja menettää lopulta sen kaikkein rakkaimman, eräässä toisessa pikkupoika epäröi auttaa ystäviään pinnallisista syistä ja tuomitsee siten lopulta itsensä sekä muut turhamaisen pahan hengen ikuiseen orjuuteen ja lopulta kuolemaan.

Frankelda's Book of Spooksin katsoo kauttaaltaan läpi yhdessä ainoassa tunnissa, vaikka mielelläni olisin nauttinut tästä herkusta ainakin päiväkausien edestä. Itse sarjan niukkuuden ohella sen kirjoitushetkellä ainoan suomalaisen ihailijan sydäntä särkee tietää, ettei tälle herkulle ainakaan toistaiseksi ole liputettu edes jatkoa lupaavan alun jälkeen. Ambrizin veljekset ovat tiettävästi tälläkin hetkellä työstämässä kokonaista pitkää elokuvaa, johon yksistään todennäköisesti uppoaa vuosikausien edestä aikaa ja rahaa. Vaikka cliffhangeriin päättyvä Cinefantasman huikea kauhuantologia joskus jatkoa saisikin, voi toisen samanlaisen tuottamiseen mennä vähintään yhtä kauan kuin tämän ensimmäisenkin, eli liiankin kanssa.


Arvio: 4.5/5


LOS SUSTOS OCULTOS DE FRANKELDA, 2021 Meksiko
Ohjaus: Arturo Ambriz, Roy Ambriz
Käsikirjoitus: Arturo Amrbiz, Roy Ambriz
Näyttelijät: Mireya Mendoza, Arturo Mercado Jr., Luis Leonardo Suarez

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.