maanantai 25. huhtikuuta 2016

The Decline of Western Civilization (1981)


Elettiin 70-luvun loppua. Neukut miehitti Afganistanin, pääoma Chilen, Jimmy Carter valkoisen talon. Kalifornian kuvernaattorina hääräsi Jerry Brown. Näihin aikoihin oli viranomaisten ja vanhempien harmiksi nuorison suosioon noussut punkrock niitteinen ja mekaanisine käkättimineen, olkoonkin että Sid Vicious oli juuri kuollut ja Pistolskin hajonnut omia aikojaan sekä ekan polven punkkarit alkoi muutenkin olemaan seniilejä ja kesyjä. Jengi alkoi pikkuhiljaa soittaa nopeammin ja agressiivisemmin, alettiin puhua hardcoresta. Ison rahan mainstream media ei luonnollisesti bändejä juurikaan noteerannut ja moni punkkonsertti päättyi tavalla tai toisella tappeluun millon natsisikapoliisin, millon jonkun muun porukan kanssa. Siihen aikaan nimetön elokuvaohjaaja Penelopa Spheeris (mm.Wayne’s World) päätti tehdä Losin skenestä dokkarin.


Kaikessa yksinkertaisuudessaan The Decline of Western Civilization kuvaa oman aikansa L.A:n nuorta ja räävitöntä punk-kulttuuria kummempia kaunistelematta tai saarnaamatta. Koko dokumentti koostuu pääosin villeistä keikkanauhoituksista sekä artistien ja fanien haastatteluista. Edellisistä nimekkäimpiä ovat mm. Black Flag, Circle Jerks, Catholic Discipline ja Germs, jotka kuulunevat kaikki punkin pakolliseen yleissivistykseen. Mistään kovin syvällisestä tai vakavasta ei tietysti ole kummassakaan ole kyse. Toisinaan laulut koostuvatkin pelkästä ölinästä ja huutamisesta, toisinaan otetaan vähän kantaakin. Niin tai näin, oli mainio idea tekijöiltä lisätä esitysten yhteyteen tekstitetyt lyriikat.

Tunnelma haastatteluissa on sympaattisen vilpitön ja rento. Haastateltat ovat luonnollisesti kaukana klassista kusipäisistä rocktähdistä, jalat tukevasti maassa pitäviä janttereita joille koko touhussa tärkeintä on hauskanpito ja kaverit. Ja ehkä vähän maailman parantaminenkin ja vallankumous, mene ja tiedä.


Kaikenkaikkiaan The Decline of Western Civilization on halvahkoksi dokumentiksi teknisesti moitteetonta jälkeä. Ohjaaja on viisaasti ymmärtänyt jättäytyä taka-alalle ja antaa kuvattavien hoitaa puhumisen ja muun performanssin. Spheerisillä ei selvästi ole mitään ennakko-oletuksia tai sanomaa ilmiötä tai bändejä kohtaan ja koskien, vaan koko dokumentti tuntuu valmistumisajankohtaansa nähden yllättävänkin neutraalilta. Esitysten sekä haastatteluiden välinen rytmitys on sekin hoidettu onnistuneesti. Muutaman lyhyehkön rykäisyn päätteeksi yleensä leikataankin rentoa jutustelua kuuntelemaan eikä huonompikaan setti pääse mainittavasti häiritsemään. Tärkeintä kuitenkin on, että Spheeris on dokumentissaan onnistunut vangitsemaan punkin sielun ja oman aikansa hengen lähestulkoon täydellisesti.

Suositellaan kaikille aiheesta kiinnostuneille ja vaikka oppimateriaaliksi naperoille. Dokkari on saatavana dvd:llä ja blu-rayna, mutta tosipunkkarit katsoo tämän bootleggina. Systeemiä ei tueta.


Arvio: 4.5/5


THE DECLINE OF WESTERN CIVILIZATION, 1981 USA
Tuotanto: Penelope Spheeris
Ohjaus: Petelope Pheeris

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.