tiistai 26. huhtikuuta 2016

Highlander 2 - paluu (1991)


Ensimmäisessä osassa Connor MacLeod onnistui surmaamaan viimeisen kuolemattoman ja sai itselleen kaiken maailman tiedon ja taidot. Kaikenlaisen inhimillisen järjen mukaan ensimmäisen Highlanderin olisi pitänyt jäädä viimeiseksi. Kuolemattomia kun ei enää ole ja alkuperäinen mytologiakin kävi turhaksi. Miten tuota tarinaa voisi oikeastaan edes jatkaa? Siis hylkäämättä koko ensimmäisen elokuvan tapahtumia ja mytologiaa niin kuin Highlander 2 ja loput kolme jatko-osaa.

Mitä juoneen tulee, Highlander 2 on legendaarinen elokuva. Ei varsinaisen nerokkuutensa vaan, noh sanotaan vaikka luovuutensa vuoksi. Ensinnäkin elokuva sijoittuu dystooppiseen korporaatioiden hallitsemaan tulevaisuuden maailmaan. Planeetta Zeistista maahan pöllähtänyt ex-kuolematon Connor MacLeod on mennyt ja keksinyt maata auringon säteilyltä suojaavan keinotekoisen ilmakehähimmelin joka aiheutti maahan ikuisen iltaruskon ja pimeyden. Ikävänä suunnitteluvirheenä koneen sammuttaminen vaatii enemmän virtaa kuin sen käyttäminen. Hups. Kuolemattomuus ei tietenkään enää ole pelkkä salaperäinen mysteeri vaan zeistilaiset nyt vain ovat kuolemattomia silloin kun zeistilaisia sattuu olemaan telluksella useampi kuin yksi, ja koska Zeistin väki saa päähänsä ottaa Connor MacLeodin hengiltä he loogisesti lähettävät zeistilaisia hoitamaan homman! Tarvitseeko tätä edes jatkaa? Koko elokuvan tarinassa on hädin tuskin päätä tai häntää, jopa hahmot ihmettelevät yhdessä kohtaa käsikirjoituksen himmeää logiikkaa. Sanomattakin selvää ettei tällä elokuvalla ole nimeä ja hahmoja lukuunottamatta juurikaan mitään tekemistä sen hyvän ykkösosan kanssa.


Pökkelöstä lavastuksesta ja onnettomasta leikkauksesta voisi jaaritella vaikka kuinka paljon, mutta uskokaa huviksenne että ne ovat tasan niin hyviä kuin elokuvan juonikin. Näyttelijöistä puhtain paperein ei varsinaisesti selviä yksikään. Christopher Lambert tuntuu koko elokuvan ajan vaivaantuneelta ja vastentahtoiselta sanomaan sanaakaan kammottavaa tekstiä, Sean Conneryn esittämä ilmeisen salaperäisesti henkiin herännyt Ramirez ei sano tai tee oikeastaan yhtään mitään tarinan kannalta merkitsevää. Michael Ironside… on Michael Ironside peruukki päässä. Ja sitten on se piikkisian näköinen duo, maailman stereotyyppisin korporaatiomies sekä nainen joka rakastuu Connoriin suunnilleen ensimmäisen yhteisen kohtauksen aikana. Ei näin.

Highlander 2 on kaikin kuviteltavissa olevin tavoin kädetön elokuva, joka lähes tuhosi koko lupaavasti alkaneen Highlander -saagan tehden siitä erityisen vihatun tekeleen fanien keskuudessa. Se sai ilmestyessään haukut suunnilleen kaikilta vähänkään selväpäisiltä kriitikoilta ja se onkin toistuvasti nimetty yhdeksi maailman huonoimmista elokuvista, jonka jopa sarjan jatko-osat ovat pyrkineet unohtamaan. Henkilökohtaisesti en pidä elokuvaa huonoimpana edes Highlander -sarjassa, nimittäin vaikka The Quickening onkin täysin vesitetty räpellys, on siinä omaan makuuni tahattoman huumorin hippusia ainakin kahden tähden edestä.


Hassua triviatietoa: Alunperin Christopher Lambert kieltäytyi käsikirjoituksen luettuaan koko elokuvan teosta, mutta mies saatiin lopulta taivuteltua uusimaan roolinsa lupaamalla palkata tämän hyvä ystävä Sean Connery mukaan kärsimystä jakamaan.



Arvio: 2/5


HIGHLANDER 2: THE QUICKENING, 1991 Ranska, Iso-Britannia, Argentiina
Tuotanto: Peter S. Davies, William S. Panzer
Ohjaus: Russell Mulcahy
Käsikirjoitus: Peter Bellwood, William S. Panzer, Brian Clemens
Näyttelijät: Christopher Lambert, Sean Connery, Michael Ironside, Virginia Madsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.