torstai 28. huhtikuuta 2016

Highlander - pelin loppu (2000)


(Suosittelen selvyyden vuoksi lukemaan aiemmat arvostelut ja katsomaan elokuvat ennen tämän arvostelun lukua.)

Edellisessä osassa kuolemattomuudestaan aiemmin vapautunut ja viimeisenä kuolemattomana ”palkinnon” saanut Connor MacLeod, Zeistin lahja maailmalle, kohtasi vanhan vuosisatoja luolassa vankeudessa eläneen vihamiehensä ja ensimmäisen elokuvan skenaario alkoi taas alusta, tutuin lopputuloksin. Zeist on siis se toisessa osassa esitelty highlandereiden planeetta, jonka asukit ovat kuolemattomia maapallolla silloin, kuin heitä sattuu olemaan siellä useampi kuin yksi. Connorista tuli kolmannen elokuvan jälkeen jälleen viimeinen zeistilainen maan päällä ja siis kuolevainen. Samaan aikaan televisiossa pyöri samaan kaanoniin kuuluva sarja, jossa seikkaili Connorin pikkuserkku Duncan MacLeod sekä kokonainen kööri muita kuolemattomia.

Tämänkertaisen tarinamme lähtökohta on tämä: Christopher Lambertin esittämä Connor MacLeod sekä Adrian Paulin näyttelemä Duncan MacLeod palloilevat elokuvasarjan ja televisiosarjan fuusioivassa todellisuudessa, jossa Connor on jälleen kuolematon, eikä suinkaan enää edes yritä leikkiä ainoaa. Kuolemattomista kavalin, Bruce Paynen esittämä Jacob Kells väijyy kuolemattomine koplineen pääpariamme pahat mielessä. Tietysti miekkonen haluaa olla aitoon highlander -tyyliin ainut ja viimeinen kuolematon ja saada ”palkinnon”. Elokuvan tapahtuvat etenevät perinteiseen tyyliin useammalla eri aikatasolla: 1500 -luvun Skotlannissa, renesanssiajalla jossain, tarkemmin määrittelemättömällä ajalla Irlannissa sekä ilmeisesti nykyajalta kalskahtavassa ajassa, jossa Connor ja Duncan ovat monen muun kuolemattoman kanssa vankeudessa. Arvoitukseksi jää, miksi elokuvaan välttämättä tarvittiin näin monta sekavaa aikatasoa, siis muuten kuin siksi että ensimmäisessäkin elokuvassa oli.


Tässä vaiheessa ei enää edes jaksa paasata miten monella tavalla elokuvan juoni rikkoo sarjan sisäistä logiikkaa ja jatkumoa, koska suunnilleen jokainen osa toisensa jälkeen on ne pannut moneen otteeseen uusiksi. Itse asiassa tätä elokuvaa katsellessa mieleeni tuli yksinkertainen kaiken teoria, joka selittää koko elokuvasarjan mielettömän hyvin. Nimittäin, Zeistin ja Maan välillä on koko sarjan ajan ollut luultua vilkkaampaa edestakaista liikennettä. Ensimmäisen elokuvan lopussa ylimääräiset kuolemattomat vain sattuivat olemaan brunssilla Zeistilla ja Connor jäi viimeisenä kuolevaiseksi maan päälle ja hankki siinä sivussa lapsen. Kolmannen elokuvan pahishan ei ollut varsinaisesti maan päällä, vaan alla kahden muun zeistilaisen kanssa, joten Connor pysyi ainoana maan päällä olevana zeistilaisena koko ajan kuolevaisena, ja sai kuolemattomuutensa takaisin kun pahis karkasi kavereineen maanalaisesta vankilastaan. Luonnollisesti zeistilaiset ovat siis kuolemattomia myös maan alla.

Toisen ja kolmannen elokuvan välillä maailman zeistilaiset taas läksivät Zeistiin ja Connor jäi taas yksin maan päälle. Toisen elokuvan aikaan Connor onkin jo harmaantunut pappa, mutta virkoaa jälleen kun Zeistin väki lähettää iskuryhmän ottamaan miestä hengiltä. Neljäs elokuva perustuu kaiken järjen mukaan toisen elokuvan jälkeiseen aikaan, jolloin maailmanlopun maailmasta on selvitty ja kaikki on jälleenrakennettu 90-luvun maailman näköiseksi, minkä lisäksi kaikki aiemmat tapahtumat on kätevästi unohdettu. Samalla kaikki zeistilaiset ovat jälleen palanneet Tellukselle ja meno jatkuu normaalisti, mistä neljäs ja viides elokuva jatkavat. Huomaatteko? Mitään epäloogisuuksia ei oikeastaan ole vaan kaikki sopii yhteen kuin nyrkki naamaan. Näin siis oman teoriani mukaan.


Mutta se elokuva! Highlander 4 on sekavahkoa kerrontaansa sekä muutamia perustavanlaatuisia virheitä lukuun ottamatta kelvollinen elokuva. Kaiken sen jälkeen, mitä sarjassa on jo nähty ei neljäs osa ainakaan huonommaksi voi enää pistää, Bruce Paynen esitystä lukuun ottamatta. Mies tuntuu vetävä tuskastuttava puusta veistetty irvistelyvaihde silmässä koko elokuvan ajan, saaden jopa Christopher Lambertin näyttämään vakavalta luonnenäyttelijältä. Muutamassa kohdassa elokuvaa on selvästi jouduttu äänittämään uusiksi, eivätkä näyttelijät ilmeisesti enää jaksaneet tulla uusimaan rooliaan ja äänitystä varten jouduttiin palkkaamaan täysin erilaiselta kuulostavia näyttelijöiltä. Ei Highlander 4 elokuvana mikään ihmeempi ole, mutta kun kronologiset ongelmatkin saatiin nokkelasti setvittyä, ei hirveästi jäljelle isompaa moitetta jää ainakaan sarjan itsensä puitteissa. Teattereissa pyöri aikoinaan täysin erilainen, kamala ja keskeneräisenä julkaistu elokuva, josta tämä DVD-versio on ihan mukiinmenevästi viimeistelty.


Arvio: 2.5/5


HIGHLANDER: ENDGAME, 2000 USA
Tuotanto: Bob Weinstein, William N. Panzer, Harvey Weinstein, Peter S. Davis, Cary Granat
Ohjaus: Douglas Aarniokoski
Käsikirjoitus: Joel Soisson
Näyttelijät: Christopher Lambert, Adrian Paul, Bruce Payne, Donnie Yen, Damon Dash

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.