torstai 15. syyskuuta 2016

Batman: Year One (2011)


Vanha kunnon lepakkoveijari lienee hahmona tuttu vähintäänkin jokaiselle eristäytyneimpien takametsien ulkopuolella asuvalle länsimaiselle populäärikulttuurille altistuneelle jästille.Batmanhän on se lyhyitä kalsareita pitkien päällä pitävä kaveri, joka keikkuu kaupungin katoilla toisinaan pahiksia pataan nuijien. Frank Millerin Batman: Ensimmäinen vuosi on sarjakuvan klassikko ja yksi tunnetuimmista Nahkhiirmees-tarinoista koskaan Yön ritarin, Killing Joken, Pöllöjen hovin ja Pitkän Halloweenin kera; eräänlainen hahmon aikoinaan uudelleen määritellyt perusteos, jolle löytyy enemmän tai vähemmän virallisia jatko-osiakin vaikka kuinka. Voisi melkein sanoa, että Batman-huuman loputtomasti jatkuessa vuosikymmenestä toiseen, on pieni ihme että Ensimmäisen vuoden filmatisointia saatiin odottaa näinkin kauan. Noh, ehkä parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Nimensä mukaisesti Ensimmäisen vuoden tarina kuvaa lepakkoveijarin ensimmäistä vuotta poliittisen korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden riivaaman Gothamin synkeänä suojelijana. Tehtävä ei miehellä ole helppo, sillä vielä alkupään hommissa ei kaikki ota onnistuakseen, osumaa tulee eikä sivullisilta vahingoilta voi aina välttyä. Myöskään Gothamin korruptoitunut poliisi ei vielä tässä vaiheessa hyvällä katso viittaveijarin omankädenoikeutta vaan panee kovan kovaa vastaan järjestyksen palauttamiseksi. Samoihin aikoihin Batmanin kanssa Gothamin katuja partioimaan on saapunut myös komisario Gordon, hyvä poliisi pahojen poliisien kaupungissa. Järkähtämätön sekä oikeudentuntoinen mies onnistuu haalimaan itselleen vihamiehiä lain molemmin puolin ja lopulta sen paremmin Gordon kuin hänen perheensäkään eivät ole turvassa Gothamin alamaailman kostolta.

Positiivisena asiana sanottakoon näin aluksi, ettei Ensimmäinen vuosi eroa oikeastaan mitenkään merkittävästi alkuperäissarjakuvasta eikä siihen ole menty turhaan lisäilemään mitään joutavia lisäepisodeja Killing Joken tapaan, vaan kasassa on juuri passelin pituinen filleritön Batman-tarina. Negatiivisena puolena mielestäni alkuperäissarjakuvankaan tarina ei ole oikeastaan niin kovin kiinnostava kuin vaikkapa erinomainen Killing Joke. Näissä alkuperätarinoissa ikävintä mielestäni on, etteivät ne oikeastaan tarjoa mitään kovin yllättävää tai jännittävää, koska lopputulos on joka tapauksessa jo tiedossa kaikista maailman muistaBatman-tarinoista. Killing Jokessa homma toimi omasta mielestäni erinomaisesti, koska se kuvasi Jokerin syntyä takaumina, mutta samalla kertoi oikean jännittävän tarinan nykymuodossa. Mikään erityisen huono Ensimmäisen vuoden tarina tai hahmot eivät mielestäni kuitenkaan ole, lähinnä keskivertoa parempaa Lepakkomiestä. Jonkinlaisena verrokkina suosittelen lukemaan vaikka Frank Millerin Yön ritari iskee jälleen -sarjakuvaa, joka onkin sitten suunnilleen surkeinta Batmania koskaan.
Jos Ensimmäinen vuosi jossain kalpenee muille Batman-animaatioille, niin ääninäyttelyn tasossa sittenkin. Sen paremmin Mark Hamillia tai Kevin Conroyta ei tällä kertaa kuulla ollenkaan. Heidän sijastaan kuullaan lähinnä mitäänsanomattoman keskinkertaisia ääninäyttelijöitä, joista mieleeni ei hyvässä tai pahassa jäänyt yksikään. Animaation taso on jälleen sekin kovin halvannäköistä ja paikoin vähän tökeröhköäkin, muttei missään kohtaa erityisen häiritsevästi. Äänisuunnittelu sen sijaan on laadukasta jälkeä ja erilaiset tarkkaan harkitut taustaäänet tuovat kohtaukseen kuin kohtaukseen elävyyden tuntua, jonka pökkelö animaatio niiltä toisinaan onnistuu pois syömään. Musiikkia elokuvassa ei oikeastaan kuulla kovinkaan paljoa.

Ensimmäinen vuosi ei ole mikään maailmaa mullistava mestariteos sen paremmin kuin planeetat radoiltaan suistavaa kakkaakaan. Ensimmäinen vuosi on lähinnä kelpo tuotos, sataprosenttisen ok ja hyväksyttävän hyvä suoritus. Ehkä animaatiota viilaamalla ja paremmilla näyttelijöillä tämä olisi voinut iskeä lujempaakin, mutta viiteen tähteen tuskin niilläkään yltäisi, niin tajunnanräjäyttävä tämä tarina ei sentään ole. Mutta onpahan kelpo elokuva nyt kuitenkin.

Arvio: 3/5

BATMAN: YEAR ONE, 2011 USA
Tuotanto: Bruce Timm, Alan Burnett, Lauren Montgomery, Sam Register
Ohjaus: Sam Liu, Lauren Montgomery
Käsikirjoitus: Tab Murphy Frank Millerin sarjakuvan pohjalta
Näyttelijät: Alex Rocco, Benjamin McKenzie,Bryan Cranston, Eliza Dushku, Fred Tatasciore, Jon Polito, Katee Sackhoff

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.