torstai 4. elokuuta 2022

Spicy City (1997-1998)


Ralph Bakshi
oli nuoruusvuosinaan yksi räväkimmistä ja vallankumouksellisimmista uranuurtajista animaation saralla. Vielä 80-luvulla ja varsinaisen elokuvauransa nuupahdettua mies onnistui säväyttämään ensin Rolling Stonesin musiikkivideolla ja sittemmin myös jälkikäteen surkuhupaisan kokaiiniskandaalin tappaman Mighty Mouse: The New Adventuresin parissa. Animaation noustua jälleen parrasvaloihin Roger Rabbitin myötä avautui valtavirran vierastamalle veteraanille mahdollisuus palata jälleen sorvin ääreen pitkien elokuvien pariin, mutta studion johdon kusaisema Cool World -floppi onnistuikin vain pahentamaan ohjaajan ahdinkoa entisestään. Kovia kokenut Ralph oli uudella vuosikymmenellä käytännössä animaatiomaailman päättävien tahojen mustalla listalla – siitäkin huolimatta, että 90-luvun muoti oli kuin luotu juuri Bakshin kaltaisille rosoisemmille taiteilijapersoonallisuuksille. Vuosikymmenen alussa ohjaamansa kuriositeettimaisen näytellyn televisioelokuvan ohella mies tienasikin näihin aikoihin leipänsä pitkälti maalauksiaan kaupittelemalla.

Vuosikausien hiljaiselon jälkeen alkoi kuitenkin kuulua kummia. MTV ja muutama muu suosittu kaapelikanava olivat jo hyvissä ajoin alkaneet panostaa aikuisemmalle yleisölle suunnattuun animaatiotarjontaan, mutta vuosikymmenen puolivälissä myös Spawnin oman tarjontaansa napannut HBO lämmitteli neuvotteluja Matt Stonen ja Trey Parkerin luonnosteleman aikuisemman satiirisarjan tuottamisesta. Kysyntä kypsemmälle animaatioviihteelle oli toisin sanoen tuolloin huipussaan, joten myös genren pistämätön konkari itse päätettiin värvätä täydentämään HBO:n katalogia omalla vapaavalintaisella luomuksellaan. Ilmassa oli jännityksen tuntua, kuin jotain suurta olisi ollut tuloillaan ainakin paperilla... mutta paperille se suuruus myös jäi, sillä kuuteen episodiin jäänyttä Spicy Cityä ei meidänkään aikanamme taida muistaa kukaan muu kuin Ralph Bakshi innokkaimpine faneineen.

Spicy Cityn erityiseksi ansioksi on ensinnä mainittava, että vaikka sarja onkin nimellisesti suunnattu aikuisille, eivät tekijät kuitenkaan ole monen muun kaltaisensa tavoin hyödyntäneet tilaisuutta heittämällä sekaan vain mahdollisimman paljon teletappejakin lapsellisempaa kiroilua ja kakkahuumoria. Spicy City tuntuisikin imeneen vaikutteita perinteisiä animaatiosarjoja runsaammalla kädellä Twilight Zonen ja Tales from the Cryptin kaltaisista antologiasarjoista, joskin tyyli on tällä kertaa film noirista ja pulp-kirjallisuudesta ammentava kyberpunk vähän kasarivuosien Heavy Metalin eroottista kuvastoa mukailevalla otteella. Kukin jaksoista kertoo tulevaisuuden dystooppiseen maailmaan sijoittuvan tarinan romantiikasta ja väkivallasta, pahoista kytistä, gangstereista ja sinne tänne pomppivista irtoraajoista. Omassa suosikkijaksossani mies rakastuu omistajaltaan karanneeseen irtokäteen.

Niin upea kuin Bakshin käsikirjoitustiiminsä kanssa luonnostelema sarja ajatustasolla onkin, piilee kupletissa yksi iso ongelma, joka mielestäni tappaa suuren osan lopputuotteen rajattomasta potentiaalista. Spicy Cityssä ei esimerkiksi ole juurikaan hyödynnetty alagenren kikkoja muutamia virtuaalitodellisuuden kaltaisia perusasioita pidemmälle, eikä Bakshin luomuksessa tunnu olevan nimeksikään pintaa syvempää sanomaa: Bakshin loihtima maailma on yksinkertaisesti vähän likaisempi ja synkempi versio 70-luvun New Yorkista, mutta ei mitään sen enempää. Sarjan kontekstin ollessa ohkainen myös sen tarina ja hahmot tuntuvat enimmäkseen puolituntiseen muottiin venytetyltä lyhärimateriaalilta; suurin osa sujuvasti animoidun ja näytellyn Spicy Cityn kertomuksista olisi mielestäni toiminut huomattavasti näppärämmin vaikkapa kymmeneen minuuttiin typistetyssä tiiviimmässä muodossa.

Bakshin animaation käsikirjoituspuolen ongelmat pantiin aikoinaan merkille myös HBO:lla. Kun kanavan johtavat auktoriteetit päättivät ottaa asioista selvää ja tarkistivat palkollistensa taustoja, nämä huomasivatkin Bakshin pestanneen tuotantotiimiinsä rautaisten ammattilaisten sijaan lähimpiä ystäviään ja sukulaisiaan, mm. poikansa Preston Bakshin. HBO:n johdon otettua löytönsä tiimoilta yhteyttä sarjan isään vaatien tätä potkujen uhalla välittömästi vaihtamaan käsikirjoitustiimiinsä asiansa osaaviin nimitekijöihin, Bakshi näki aikansa tulleen ja sanoutui mieluummin irti koko projektista. Lupaavasta konseptistaan, pienoisesta kulttiyleisöstään sekä suunnitellusta jatkostaan huolimatta massasta erottuva Spicy City päädyttiin näin tuhoamaan karusti vain kuuden episodin jälkeen liiankin ylpeäksi käyneen luojansa niskuroinnin vuoksi. Kahden vähäisen lyhärin sekä pystyyn kuolleen televisiosarjan jälkeen Ralph Bakshille koittikin näin jälleen paluu maalaustaiteen pariin...


Arvio: 2.5/5


SPICY CITY, 1997-1998 USA
Ohjaus:
Ennio Torresan Jr., John Kafka, Ralph Bakshi
Käsikirjoitus:
Douglas Brooks West, Franz Henkel, Lawrence Chua, Lou Walker, Preston Bakshi, Ralph Bakshi, Willie Perdomo
Näyttelijät:
Charlie Adler, James Keane, Letitia Hicks, Lewis Arquette, Matthew Flint, Michelle Phillips, Ralph Bakshi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.