lauantai 18. marraskuuta 2017

Gunsmith Cats: Bulletproof (1995)


Olen odottanut tämän arvostelemista varmaan kuukausikaupalla. Bubblegum Crisis -mies Kenichi SonodaGunsmith Cats on yksi omista ja monen muun ikiaikaisista sarjakuvasuosikeista suunnilleen koskaan. Sonoda itse on vakaumuksellinen ase- ja autonörtti sekä vanhojen jenkkitoimintaleffojen ystävä. Koko jutussa onkin yksinkertaisesti kyse huolella ja rakkaudella tehdystä tribuutista kaikille edellisille ylenpalttisella fanservicellä kuorrutettuna.
Pääosassa sarjassa on Gunsmith Cats -parivaljakko, palkkionmetsästyksellä ja asesepäntyöllä elävä naisparivaljakko Irene ”Rally” Vincent ja Minnie May Hopkins. Rally on parivaljakon ase-ekspertti ja eräänlainen Sonodan omakuva. Elämässään Rallyllä on elämässään kaksi suurta rakkautta ylitse muiden: alkuperäinen CZ-75 puisella kahvalla sekä vuosimallia 1967 oleva sininen Ford Shelby Mustang Cobra GT-500. Minnie May on kaksikon pommiekspertti ja alaikäinen prostituoitu, joka yleensä hoitaa sarjan koomisemman puolen. Sitten on tietysti superkuski Bean Bandit, jota valitettavasti tässä ei nähdä ollenkaan. Ikäraja sarjakuvassa on siis K-18.

Gunnareiden animeversion tarinassa Illinoisin osavaltion senaattori on päättänyt aloittaa kampanjan laittomia aseita ja huumeita vastaan. Gunsmith Cats -palkkionmetsästäjäparivaljakko pannaan tutkimaan vähäpätöiseltä tuntuvaa salakuljetusjuttua. Vanhojen rikosleffojen perinteitä kunnioittaen alun pikku juttu paljastuu luultua monimutkaisemmaksi ja rikollissyndikaatin jäljet johtavat aina poliisin ja poliittisen johdon korruptiokiemuroihin asti. Oma osansa koko jutussa on poliisin avaintekijöiden ja palkkionmetsästäjien perään usutetulla venäläisellä palkkamurhaajalla.
Vähän ehkä yllättävää tällaiselta animelta, mutta kaikenlaiseen realistisuuteen ja pieniin yksityiskohtiin on panostettu tässä tosissaan. Tiettävästi Sonoda kävikin työryhmineen sarjakuvaa ja tätä animea varten erillisellä tutkimusmatkalla Amerikan kaupungeissa ja aseliikkeissä pelkästään saadakseen sarjakuvan ja animen maailmasta mahdollisimman katu-uskottavan. Samalla reissulla kehitystiimi äänitti kaikki tarvittavat autojen ja aseiden äänet pilkuntarkasti oikeista malleista. Jopa taustalla kuuluva suurkaupungin hälinä on sellaisenaan äänitetty Chicagossa, johon tämänkin tapahtumat sijoittuvat.

Kaikenlainen realistisuus sekä aseisiin ja autoihin panostettu pikkutarkka piirrosjälki tekevät tästä jo yksinään todella pahuksen kiinnostavan katsottavan, mutta kun itse toimintapuolikin on pahuksen tyylillä tehty! Gunsmith Cats jakautuu kolmeen sarjakuvasta riippumattomaan episodiin ja jokaisessa nähdään vähintään kerran kunnon jenkkityylinen toimintakliimaksi. Oma suosikkini kolmesta on keskimmäinen, jossa nähdään yksi animehistorian hienoimmista takaa-ajokohtauksista. Tekijät ovat selvästi katsoneet Bullittinsa, Blues Brothersinsa ja Charles Bronsoninsa tarkkaan.
Aivan oma pieni lukunsa tässä leffassa on Weather Reportin rumpalin bändinsä kanssa esittämä rento funkahtava jazz-soundtrack, josta en ainakaan näin kertakatselulla tai -kuuntelulla löytänyt ainuttakaan heikkoa lenkkiä. Ilmeisesti tähänkin saatiin idea Väkivallan vihollisistaGunsmith Catsin jazzin ja rennon toimintamätön yhdistelmää hyödynsi Cowboy Bebopmyöhemmin vieläkin suuremmalla menestyksellä – jopa tämän makean tyylitellystä alkuvideosta on ammennettu suoraan ideoita siihen sarjaan. Molempi parempi.

Gunsmith Cats on höpsöä ja harmitonta viihdettä isolla veellä. Ehkä vähän halvahkosta animaatiosta voisi nipistää pisteitä enemmänkin, mutta kun tämä onkin oikeasti elokuvaa halvemmalla tuotettu kolmiosainen minisarja, ei asiasta viitsi oikeastaan edes valittaa. Ehkä isoin ja ainut ongelma Gunsmith Cats: Bulletproofissa on, että räiskyvämpi ja rankempi sarjakuva jättää kaikessa majesteettisuudessaan tämänkin varjoonsa.
Grab the pussy!


Arvio: 4.5/5


GANSUMISU KYATTSY, 1995 Japani
Ohjaus: Takeshi Mori
Käsikirjoitus: Kenichi Sonoda, Atsuji Kaneno
Näyttelijät: 
Aya Hisakawa, Daisuke Gôri, Hôchû Ôtsuka, Kae Araki, Michihiro Ikemizu, Michiko Neya

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.